luni, martie 03, 2008

Feleacul renunţă la Jucu și concediază angajaţi

Proprietarii Feleacul vor să restructureze activitatea şi să concedieze o parte dintre angajaţi. Angajaţii nu vor naveta

Oamenii de afaceri Călin şi Octavian Buzoianu concediază o parte dintre angajaţii producătorului de dulciuri Feleacul şi renunţă la planurile de relocare a fabricii în comuna Jucu. Explozia preţului la terenurile din Jucu, cauzată de investiţia Nokia, i-a determinat pe proprietarii Feleacul să se gândească să mute fabrica la Zalău, Gherla sau Turda.

„Preţul terenului şi costurile pentru investiţie au crescut foarte mult, nu ne permitem să creştem costurile aşa mult. Vrem să preluăm o hală existentă şi s-o modernizăm”, a explicat directorul Feleacul SA, Călin Buzoianu. Terenul pe care Feleacul voia să ridice noile capacităţi de producţie va fi predat înapoi către Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). „Am pierdut terenul, urmează să-l dăm înapoi către USAMV”, a explicat Buzoianu. Directorul producătorului de dulciuri a refuzat să precizeze localităţile unde vrea să mute producţia, dar cele mai probabile trei locaţii sunt Zalău, Gherla şi Turda. Pe terenul rămas liber după mutarea producţiei din Cluj va fi construit un ansamblu rezidenţial cu peste 600 de locuinţe. Proiectul aşteaptă de o săptămână autorizaţia de construcţie de la Primăria Cluj-Napoca.


Angajaţii refuză mutarea


Cei aproape 100 de sindicalişti de la Feleacul nu sunt mulţumiţi de soluţiile găsite de conducerea fabricii. „Orice altă variantă decât mutarea la Jucu nu e agreată de sindicat. Cu Jucu ne-am obişnuit, ne-am pregătit sufleteşte, dar în altă parte nu vrem să ne mutăm”, a tranşat liderul de sindicat al Feleacul, Lucia Lup. Unii angajaţi sunt mai vehemenţi şi susţin că nu se vor muta nicăieri. „Trebuie să fii fraier să faci naveta pentru salariile astea. Ei (fraţii Buzoianu – nota red.) cred că poţi lua specialişti de pe stradă, dar nu e deloc aşa. Noi avem experienţă de 30 de ani şi nu ne mutăm ca să-i învăţăm pe alţii”, a declarat un angajat al Feleacul. „Nu ne mutăm. Vom cere salarii compensatorii şi vom pleca din fabrică. E exclus să mergem la Zalău”, a declarat angajatul referitor la una dintre posibilele locaţii ale noii fabrici. Din cauza distanţei mari până la viitoarele facilităţi de producţie, Feleacul va angaja personal de pe piaţa locală. „Încercăm să angajăm cât mai mulţi, va face naveta doar nucleul companiei. Şi structura fabricii se va modifica, pentru că acum avem foarte mult personal auxiliar”, a mai spus Călin Buzoianu, care a confirmat că din cauza noilor planuri mulţi angajaţi vor fi disponibilizaţi. În acest moment, fabrica are aproximativ 120 de angajaţi.

Costuri de 4 milioane euro

Amintim că mutarea fabricii la Jucu a fost întârziată mai bine de un an, din cauza lipsei banilor şi a documentaţiei pentru accesarea unui credit bancar. Costurile mutării la Jucu au fost calculate la 4 milioane de euro, sumă din care Feleacul poate asigura doar 500.000 euro. Costurile sunt cu o treime mai mari decât prevederile iniţiale ale fraţilor Buzoianu. Diferenţa de un milion de euro a determinat conducerea Feleacul să renunţe la varianta mutării la Jucu, deşi studiile de fezabilitate erau avansate. Fraţii Buzoianu au concesionat de la USAMV mai multe hectare de teren în Jucu, unde în afara fabricii de dulciuri este înfiinţată şi o fermă de 200 de vaci, prin compania Modern Farm SRL, în asociere cu universitatea. Cea mai cunoscută marcă produsă de fabrica din Cluj este pufarinul, care asigură o treime din vânzările companiei.

from informatia de cluj

Niciun comentariu: