luni, martie 03, 2008

Oraşul pierdut din jungla cambodgiană

Sculpturile şi basoreliefurile de la Angkor se întind pe ...
Cea mai mare con­strucţie reli­gioasă de pe Terra. Aşa a fost catalogat templul de la Angkor, cu o suprafaţă de 1,5 kilometri pătraţi, ascuns de jungla cam­bo­d­giană timp de mai multe secole şi inclus, din 1992, în patrimo-niul UNESCO.

Vedi Angkor e poi muori!", ar putea parafraza iubitorii filmului "Lara Croft: Tomb Raider" titlul unei alte pelicule celebre. Şi asta nu neapărat, pentru că Angelina Jolie a filmat scene memorabile în templul cambodgian, ci pentru că, într-adevăr, Angkor este una dintre bijuteriile lumii. Aflat în apropiere de oraşul Siam Reap şi la aproximativ 350 kilometri de capitala Cambodgiei, Phnom Penh, "Oraşul pierdut" de la Angkor a fost descoperit în junglă, în 1860, de bota­nistul francez Henri Mahout. Dedicat zeului hindus Vishnu, templul de la Angkor Wat este opera imperiului khmer, aflat în secolul al X-lea în perioada sa de maximă prosperitate. În anul 1000, Suryavarman ajunge pe tronul Cambodgiei şi pune bazele oraşului Angkor.

În 1051, Udayadiavarman II îi succede la tron şi continuă construirea oraşului Angkor, care devenea astfel un centru religios dotat cu un vast sistem de irigaţii. Extinderea a continuat vreme de 200 de ani. Templele se întind pe o suprafaţă de 40 de mile în jurul localităţii Siam Reap.

Angkor Wat este o încununare a arhitecturii khmere. Cu o structură piramidală, ocupă o suprafaţă de 1.500x1.300 m şi este înconjurat de un şanţ cu apă, lat de 180 m. Aleea care duce către poarta de intrare este mărginită de şerpi uriaşi stilizaţi, simboluri ale fertilităţii.

Templul este alcătuit dintr-un complex dominat de terase şi câteva clădiri mici, grupate în serii de câte trei, dincolo de care se înalţă cinci turnuri. Zidurile sunt decorate cu sculpturi şi reliefuri reprezentând personaje din mitologia hindusă. Puse cap la cap, basoreliefurile - adevărate cronici sculptate - se întind pe o distanţă de câţiva kilometri. În secolul al XV-lea, Angkor a fost abandonat, iar capitala s-a mutat din nou către regiunile din est, unde se află şi astăzi Phnom Penh.

20$ pe zi un permis de acces în templu

În prezent, zeci de mii de turişti din toată lumea se înghesuie să viziteze templele din zona Siam Reap. Pentru a ajunge în zonă, cel mai uşor este un traseu cu avionul până în Bangkok şi apoi la Phnom Penh. Dolarul este monedă forte în regiune (1$=4.000 rieli – moneda cambodgiană) şi mai ales hârtiile cu valori mici (1$ sau 5$). Viza cambodgiană se cumpără direct din aeroport (aproximativ 20 de dolari).

În plus, este bine să aveţi mai multe poze tip paşaport care vă vor fi de folos şi pentru permisul de intrare în complexul de la Angkor Wat. Acesta este netransmisibil, aşa că nu încercaţi să cumpăraţi unul contrafăcut de la vânzătorii ambulanţi din preajma templului. De la Phnom Penh la Siam Reap, cel mai uşor se ajunge cu autobuzul (aproximativ 10 dolari un bilet). În Siam Reap - un oraş destul de sigur, „dormitorul" turiştilor care vin la Angkor -, cu 18-25 de dolari pe noapte se poate închiria o cameră la un hotel din zona Psar Chaa
(sau Old Market).

Permisul de intrare în complexul Angkor costă aproximativ 20$ pentru o zi, 40$ pentru trei zile şi cam 60$ pentru şapte zile. Acesta va fi verificat la intrarea în fiecare dintre temple. De la Siam Reap se ajunge cu taxiul, cu motocicleta sau cu un triciclu motorizat, numit tuk-tuk, iar şoferii pot fi tocmiţi din zona hotelului sau a staţiilor de autobuz, cu o seară înainte, când se stabileşte şi preţul pentru a doua zi (în general cam 15$ pentru tuk-tuk şi motocicletă sau 30$ taxiul, pe zi).

Complexul central (Angkor Wat) poate fi vizitat între orele 5.00 şi 18.00, până la ora 17.00 în zona periferică (Banteay Srey) şi 15.00 (Kbal Spean). Dintre toate templele, nu trebuie să rataţi, evident, Angkor Wat, Bayon – „templul capetelor" sculptate - Ta Prohm – „templul copacilor" - Banteay Srei – „templul femeilor", situat la aproximativ 25 km de zona centrală a complexului - Banteay Samre, Banteay Kdei, Angkor Thom - o colecţie de mici­ temple - Neak Pean, Pre Rup sau Preah Khan.

from adevarul.ro

Niciun comentariu: