luni, martie 03, 2008

Secreţia pielii de broască poate vindeca diabetul

Secreţia pielii unei broaşte sud-americane poate fi folosită pentru tratarea diabetului de tip 2, au declarat cercetătorii englezi. Un compus provenit din organsimul broaştei, care creşte până la 27 de cm, în tinereţe şi se micşorează până la 4 cm, la maturitate, stimulează secreţia de insulină.

O versiune sintetică a compusului, numită pseudin 2, poate fi folosită pentru fabricarea medicamentelor. Diabetul de tip 2 este adesea asociat cu supraponderabilitatea. Acesta apare atunci când organismul nu mai secretă insulină sau insulina secretată nu funcţionează normal. Acest lucru înseamnă că organismul nu poate ţine sub control nivelul de glucoză din sânge. Cercetătorii de la Universitatea Ulster au studiat eficienţa pseudin 2 în laborator.

Substanţa stimula secreţia de insulină în celulele pancreatice. Cel mai important este faptul că nu s-au observat efecte toxice asupra celulelor. Versiunea sintetică este mult mai eficientă decât cea provenită de la broască, atunci când vine vorba de stimularea secreţiei de insulină. Nu trebuie uitat că un alt medicament pentru diabet, inventat recent şi numit exenatidă, are la bază saliva unei şopârle care trăieşte în nordul Mexicului. Cu alte cuvinte amfibienii pot fi cheia pentru vindecarea diabetului. O medicaţie corespunzătoare duce la evitarea complicaţiilor produse de diabetul de tip 2, precum orbirea, bolile de inimă, cele renale sau chiar amputarea membrelor. (Ş.C.)

from gandul.info

Niciun comentariu: