Statele Unite au intrat deja în recesiune în opinia miliardarului Warren Buffett, cel care a câştigat o avere uriaşă prin investiţii bine gândite la bursă. Chiar dacă nu împărtăşesc pesimismul lui Buffett, liderii europeni sunt de-a dreptul alarmaţi de prăbuşirea dolarului şi creşterea fără precedent a preţului petrolului. În patru decenii, Warren Buffett şi-a transformat firma de investiţii din Nebraska într-un mare concern cu o valoare bursieră de 216 miliarde de dolari. După asemenea performanţe, vocea sa este ascultată cu mare atenţie. Buffett nu se fereşte acum să declare că Statele Unite se află în recesiune, deşi nu sunt întrunite criteriile tehnice pentru o asemenea afirmaţie -
Warren Buffett consideră totuşi că, potrivit unei definiţii "de bun simţ", recesiunea a început deja deoarece majoritatea americanilor devin tot mai săraci. Analiza este confirmată şi de scăderea fără precedent a dolarului, care a atins, ieri, un nou minim istoric faţă de euro. La rândul său, preţul petrolului a urcat până la nivelul record de aproape 104 dolari pe baril.
Preşedintele grupului ţărilor care au adoptat moneda euro, premierul luxemburghez Jean Claude Juncker, a recunoscut că este "tot mai îngrijorat şi vigilent" faţă de scăderea dolarului. Întărirea monedei euro defavorizează exporturile europene şi le stimulează pe cele americane. Din acest motiv, europenii bănuiesc că Administraţia de la Washington nu face eforturi pentru a opri căderea monedei sale, deşi, în vorbe, susţine un dolar "puternic".
Concluzia la care a ajuns Warren Buffett vine în urma mai multor avertizări din partea unor influenţi oameni de afaceri sau care au lucrat în sectorul financiar al SUA. Unul dintre aceştia este şi Allan Greenspan, fostul director al Băncii Centrale a Statelor Unite care, de curând, a lansat avertizări asupra faptului că economia SUA staţionează şi nu se întrevede o revenire rapidă.
“Din acest moment, creşterea economică a Statelor Unite este zero”, a spus acesta adăugând că riscul apariţiei unei recesiuni creşte pe măsură ce economia continuă să stagneze. Acesta este de părere că preţurile la petrol vor continua să crească. În acelaşi timp preţurile caselor au scăzut cu 4,6 procente în ultima perioadă, conform cifrelor date publicităţii de Asociaţia Naţională a Companiilor Imobiliare din SUA.
Acestor veşti proaste li se adaugă cele privind creşterea şomajului şi a dobânzilor pentru cardurile de credit. Din această cauză, rata consumului scade ceea ce implicit reduce şansele unei creşteri economice.
Antena3.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu