marți, martie 04, 2008

LEGEA VOTULUI UNINOMINAL A FOST ADOPTATĂ ÎN CAMERA DEPUTAŢILOR

Legea votului uninominal a fost adoptată în Camera Deputaţilor. Proiectul a întrunit 231 de voturi “pentru”, 11 “împotrivă” şi 16 abţineri. Următorul pas este ca proiectul de lege să ajungă pe masa şefului statului, care are la dispoziţie 30 de zile pentru a promulga legea sau pentru a o trimite la reexaminat. Traian Băsescu a precizat astăzi că nu va ataca la Curtea Constituţională un eventual articol de lege privind alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de Consilii Judeţene. Aşadar, dacă şi acest pas este trecut fără probleme, putem spune că avem vot uninominal. Dar ce presupune votul uninominal: este un tip de scrutin practicat în SUA şi Marea Britanie, în care candidaţii sunt aleşi individual şi nu pe nişte liste întocmite de partidele din care fac parte.

Votul uninominal este întâlnit şi sub formula „Câştigătorul ia totul". Avantajul acestui tip de vot este că permite apariţia unor guverne stabile ca urmare a majorităţi câştigate prin vot. Dezavantajul vine din faptul că electoratul care a votat pentru un candidat învins în alegeri, nu va fi reprezentat.

Săptămâna trecută, Comisia de cod electoral a stabilit că votul uninominal se va desfăşura într-un singur tur de scrutin şi pragul electoral pentru intrarea partidelor în Parlament va fi de 5%, iar pentru alianţele politice între 8 si 10%, în funcţie de numărul partidelor din alianţă.

Liderul social-democraţilor, Mircea Geoană, a declarat că dezbaterea din Camera Deputaţilor pentru votul uninominal este cel mai important moment al actualului ciclu electoral. Parlamentarii PSD au susţinut din nou introducerea votului direct pentru alegerea preşedinţilor de consilii judeţene.
„Facem apel încă o dată către partidele care şi-au asumat răspunderea pe Legea votului uninominal să sprijine amendamentul pe care îl vom propune şi în plenul Camerei Deputaţilor cu privire la alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene, tot prin vot uninominal ca şi parlamentarii”, a declarat Mircea Geoană.

Democrat liberalii au susţinut şi ei propunerea PSD. „Orice formă de vot uninominal este mai bună decât actuala forma, PDL nu se va da înapoi să susţină inclusiv alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal”, a declarat peşedintele democrat-liberal Emil Boc.

PRM nu a votat pentru Legea votului uninominal. Mai mult, deputatul Lucian Bolcaş spune că alegerea preşedintilor de consilii judeţene prin vot direct încalcă legea fundamentală a statului.

Antena 3

Niciun comentariu: