joi, martie 06, 2008

Florin Călinescu stă la biroul lui Nicolae Ceauşescu


Cabinetul costă 300.000 de euro şi cântăreşte 3 tone

Din 9 martie, în fiecare duminică, de la ora 22.30, telespectatorii Pro Tv vor vedea cum Florin Călinescu joacă rolul de preşedinte de la unul dintre cele mai scumpe birouri din lume. Povestea mobilierului care costă 300.000 de euro şi cântăreşte 3 tone începe în 1989, când administraţia Casei Poporului a comandat un scaun, o bibliotecă şi un birou pentru cabinetul lui Nicolae Ceauşescu. Piesele ar fi trebuit să ajungă la destinatar chiar de ziua acestuia. Timp de jumătate de an, trei arhitecţi, patru proiectanţi şi 18 sculptori au lucrat pentru ca totul să fie pe placul preşedintelui, sub atenta observaţie a unor trimişi speciali ai acestuia.

După Revdecembrie ’89, mobila a rămas 16 ani în depozitele fabricii care a produs-o, SC IMAR ARAD. În acest timp s-a interesat de ea foarte multă lume, printre care şi Sir Elton John. „Am primit chiar şi o ofertă de la una dintre casele de licitaţii din Londra, dar am decis că mobila destinată lui Ceauşescu face parte din istoria fabricii şi trebuie să rămână în fabrică”, declară directorul Mauro Frola

Biroul şi scaunul preşedintelui, cele mai valoroase piese de mobilier din decorul serialului de ficţiune Anticamera, au dat mari bătăi de cap echipei de scenografi de la Buftea. „Când a ajuns în Buftea, nimeni nu vroia să participe la descărcare şi asamblare, parcă ne temeam cu toţii. Până la urmă a fost nevoie de 10 oameni care au descărcat şi apoi au montat biroul în două zile”, spune Iulian Bostănaru, scenograful care a coordonat operaţiunea.

5 birouri special amenajate pentru fiecare ministru sau consilier al preşedintelui Boerescu, o sală de consiliu, anticamera preşedintelui, câteva holuri, cămara preşedintelui, cămara menajerei, baia prezidenţială, biroul bodyguarzilor şi o grădină a palatului, cu o fântână arteziană în care înoată crapi. În total: peste 800 metri pătraţi, amenajaţi în aproximativ 50 de zile pentru Anticamera, serialul care-l aduce pe Florin Călinescu în rol de preşedinte la Pro Tv. „N-am vrut să facem din decoruri o copie fidelă a vreunui palat prezidenţial, pentru că serialul nu e nici satiră politică şi nici documentar”, povesteşte Iulian Bostănaru.

Din prima zi de filmare, membrii echipei au început să se strângă în „Cămara Preşedintelui”, locul unde sunt adunate o mulţime de bunătăţi: un purcel afumat, atârnat într-o grindă, compoturi şi dulceţuri, dar şi frigiderul plin de bere, care are etichetele schimbate, în schimb nu are alcool. (D.P.)

from gandul.info

Niciun comentariu: