joi, martie 06, 2008

UE CERE UCRAINEI REVOCAREA DECIZIEI DE CONSTRUIRE A CANALULUI BÂSTROE

Uniunea Europeană consideră că Ucraina a încălcat prevederile acordurilor internaţionale cu privire la impactul transfrontalier de mediu, în ceea ce priveşte problema canalului Bâstroe, a declarat, joi, ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi. Acesta a explicat că România şi-a prezentat punctul de vedere cu privire la proiectul Ucrainei în cadrul Consiliului de Mediu desfăşurat luni la Bruxelles, potrivit căruia ţara noastră cere Ucrainei revocarea deciziei unilaterale a acestei ţări de a continua construirea canalului Bâstroe.

Ministrul a spus că România a obţinut susţinere voluntară în demersurile sale de la Ungaria, Estonia şi Franţa, precum şi de la comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas. „Uniunea European consideră că Ucraina a încălcat acordurile internaţionale cu privire la impactul transfrontalier de mediu, astfel că va trimite o scrisoare oficială Ucrainei prin care îi cere explicaţii cu privire la decizia de a continua lucările la canalul Bâstroe şi revenirea asupra acestei hotărâri”, a subliniat Korodi.

Acesta a precizat că măsurile care vor fi luate de oficialii europeni nu vizează doar protecţia mediului, ci şi continuarea bunelor relaţii dintre Uniunea Europeană şi România, pe de o parte, şi Ucraina, pe de altă parte.

„Întrucât Ucraina nu este parte a Uniunii Europene, instrumentele de care dispunem sunt foarte puţine şi ne vom folosi de toate mijloacele diplomatice pentru rezolvarea acestei probleme. De asemenea, Guvernul României consideră că Ucraina nu poate participa la alte proiecte transfrontaliere de mediu şi vom susţine acest lucru când se va pune problema unei eventuale colaborări cu Ucraina pe viitor”, a mai spus ministrul.

Rompres

Niciun comentariu: