duminică, martie 02, 2008

Ocolul Pământului în obiceiuri alimentare sănătoase

Japonezii adoră ceaiul fără zahăr
De la Barcelona la Tokio, trecând prin Stockholm, un mic tur al obiceiurilor alimentare dezvăluie meniuri tradiţionale uşor de urmat şi care menţin silueta.

China – dominaţia ceaiului verde. Ceaiul verde – un adevărat "killer" pentru grăsimi – conţine compuşi care reduc absorbţia din intestin a lipidelor. Totodată stimulează arderea depozitelor de grăsimi din organism. De asemenea, cantităţile mici de cofeină pe care le conţine sunt eliberate lent în organism şi stimulează în plus arderea grăsimilor. Chinezii beau în general cel puţin patru ceşti de ceai pe zi.

Japonia - fără zahăr. În mod tradiţional, regimul alimentar japonez nu conţine zahăr. Produsele de patiserie sau care conţin zahăr nu se regăsesc în meniurile obişnuite ale japonezilor. Ceaiul este consumat în mod obişnuit fără zahăr, iar rarele deserturi, cum este spre exemplu daifuku, sunt preparate din orez. Edificator este şi faptul că în medie, un japonez nu consumă decât 18 kilograme de zahăr pe an, spre deosebire de un european care consumă aproximativ 30 de kilograme pe an.

Asia - cultul pentru soia. Bogată în proteine (denumită de aceea şi "carnea vegetală"), soia stimulează arderea caloriilor, aşa cum relevă studii recente. Datorită sterolilor vegetali, soia limitează absorbţia colesterolului din intestin.

Spania - gustări mici şi dese. Tapas – mici gustări, însoţite de diverse băuturi – sunt servite pe tot parcursul zilei şi fac parte din cultura culinară a spaniolilor. Există porţii complete – una racion – sau reduse – una media – compuse în general din fructe de mare. De obicei la un bar se consumă un fel după care la un alt local se consumă un alt fel, obicei care poartă numele de "tapeo" sau "ir de tapas". Diversitatea de culori, gusturi şi texturi produce mult mai repede saţietatea şi reduce astfel numărul de calorii asimilate. Pe de altă parte, potrivit dr. Adam Drewnowski de la Universitatea din Washington, gustările variate permit asimilarea mai multor vitamine şi minerale decât în cursul unor mese mai consistente, când se consumă doar unul sau două feluri de mâncare.

Egipt - fructele uscate taie foamea. Pentru a potoli foamea dintre mese, egiptenii mănâncă fructe uscate. Smochinele, caisele, curmalele, smochinele, năutul, fisticul sunt bogate în magneziu, în beta-caroten şi fitosteroli care scad colesterolul.

Thailanda - condimentele ard caloriile. Thailandezii utilizează foarte multe condimente la prepararea reţetelor tradiţionale. Condimentele ajută la slăbit datorită faptului că stimulează arderea grăsimilor prin termogeneză (producerea de caldură), conform unor studii realizate de cercetătorii canadieni.

Suedia - peşte gras de trei ori pe săptămână. Scandinavii sunt mari consumatori de peşte gras (somon, hering, macrou) bogat în acizi omega-3. Aceşti compuşi cresc colesterolul bun (HDL) din organism, scad trigliceridele şi cresc sensibilitatea la insulină (scad riscul de diabet).

Filipine - 4-5 gustări pe zi. Un meniu normal într-o zi, în această ţară, constă din patru-cinci gustări lejere.

Prânzul este de obicei alcătuit din orez, peşte şi legume.

from adevarul.ro

Niciun comentariu: