marți, ianuarie 29, 2008

Chinezii au inaugurat "Cubul de apă"


Centrul Naţional de Nataţie de la Beijing, cunoscut şi sub denumirea de "Cubul de apă", a fost inaugurat, luni, în capitala Chinei, urmând să găzduiască probele de înot, sărituri în apă şi înot sincron din cadrul Jocurilor Olimpice (8-24 august), informează site-ul oficial al competiţiei.

Centrul de nataţie a fost construit în patru ani şi a costat aproximativ 136 de milioane de euro, fiind singura dintre arenele olimpice care a fost finanţată de chinezi din afara ţării, precum şi din Hong Kong, Macao şi Taiwan.

Construcţia este prima din China care utilizează tehnologia "pernelor de aer", fiind, de asemenea şi singura din lume care foloseşte această tehnică pe o suprafaţă atât de mare. Centrul de nataţie este situat la sud de Parcul Olimpic şi ocupă o suprafaţă de 6,95 hectare, dintre care peste 80.000 de metri pătraţi sunt pentru construcţiile adiacente care vor fi folosite în timpul JO-2008.

Structura cubică adăposteşte trei bazine - unul de trei metri adâncime, unul pentru încălzire şi altul pentru probele de sărituri în apă - şi este făcută din armătură de oţel şi o membrană de plastic imitând teflonul, care seamănă cu nişte bule de apă, ceea ce dă ansamblului supranumele său. Văzută din exterior, faţada este compusă din peste 3.000 de perne de aer, care acoperă o suprafaţă de 100.000 de metri pătraţi.

Potrivit organizatorilor JO-2008, edificiul respectă cele trei idealuri olimpice: "JO - verzi, JO - înaltă tehnologie, JO - ale poporului". Acoperişul centrului este considerat a fi ecologic, deoarece utilizează razele solare pentru încălzire şi luminozitate, ceea ce reduce cu 30 la sută consumul de energie.

"Cubul de apă" va putea găzdui 17.000 de spectatori, pe 6.000 de scaune permanente şi 11.000 pe locuri provizorii. În centrul de nataţie vor fi decernate 42 de medalii de aur în cadrul JO-2008.

După Jocurile Olimpice, centrul va deveni o piscină normală, în care se vor antrena sportivii chinezi, se vor desfăşura diverse activităţi culturale şi de divertisment pe plan local.

Prima competiţie care va fi găzduită de noua construcţie este întrecerea de nataţie "Succes la Beijing", ce va debuta joi şi se va desfăşura pe durata a şase zile.
from clujeanul.ro

Niciun comentariu: