vineri, februarie 01, 2008

Alimentele organice sunt mai sănătoase

Jurnalul National
PROPRIETÅŢI. Laptele bio conţine cu până la 60% mai mulţi antioxidanţi şi acizi graşi esenţiali
de Florina Zainescu

STUDII ● Fructele, legumele şi laptele eco conţin cu 40%-60% mai mulţi antioxidanţi
Alimentele ecologice sunt mai bogate în substanţe utile organismului decât cele convenţionale, potrivit studiilor făcute de cercetătorii europeni şi americani. Atenţie însă! Foarte importante sunt şi dieta şi modul de viaţă ale celui care le consumă.


Un aliment ecologic este un produs obţinut într-un sistem agro-alimentar în care nu se utilizează îngrăşăminte chimice de sinteză, pesticide, organisme modificate genetic, hormoni sau antibiotice. De asemenea, la procesare nu se utilizează E-uri sau aditivi chimici de sinteză. În cadrul acestui sistem, care este unul bine reglementat, cu reguli şi tehnologii stricte, rezultă alimente mai sănătoase.


Marele avantaj al alimentelor ecologice, comparativ cu cele convenţionale, îl constituie absenţa pesticidelor. Potrivit informaţiilor publicate în broşura "Produsele agroalimentare ecologice, un beneficiu pentru consumatori", editată de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, studii realizate de diverşi cercetători străini au scos la iveală că, în general, concentraţia reziduurilor chimice din urina unor copii hrăniţi cu alimente conven-ţionale este de circa nouă ori mai mare decât în urina copiilor hrăniţi organic.


STUDII. Însă cele mai recente cercetări în domeniu au dovedit şi alte avantaje ale consumului de produse bio. Un amplu proiect de cercetare – Quality Low Input Food –, derulat în Europa începând din martie 2004 şi ale cărui prime rezultate au fost prezentate la sfârşitul lui octombrie 2007, arată că fructele şi legumele ecologice conţin un nivel mai ridicat de minerale esenţiale precum fierul sau zincul şi cu până la 40% mai mulţi antioxidanţi decât "suratele" obţinute în agricultura convenţională. În cazul laptelui, concluziile sunt şi mai spectaculoase: cel provenit de la vaci hrănite cu furaje ecologice conţine cu până la 60% mai mulţi antioxidanţi şi acizi graşi esenţiali (Omega 3) decât laptele provenit de la animalele crescute în sistem convenţional.

Cum s-a ajuns la aceste rezultate? Cercetătorii au crescut animale şi au cultivat fructe şi legume în sistem organic şi în sistem convenţional la o fermă ataşată Universităţii din Newcastele, dar şi în alte locuri de pe bătrânul continent. Analizând produsele obţinute – legume, fructe, lapte –, ei au constatat că cele organice au o concentraţie mai mare de "componente" benefice decât cele convenţionale. Acesta a fost trendul general, deşi au mai apărut şi rezultate fix pe invers. "Sunt destule dovezi acum că nivelul substanţelor folositoare este mai ridicat în produsele ecologice", a declarat Carlo Leifert, profesor la Centrul Tesco pentru Agricultură Organică (Marea Britanie), coordonatorul proiectului, citat de The Sunday Times. Cercetătorii au popularizat doar câteva rezultate ale studiului, un raport complet urmând să fie publicate anul acesta. În proiect sunt implicate peste 31 de centre de cercetare, companii şi univesităţi din toată Europa.


Faptul că legumele şi fructele bio sunt mai sănătoase decât cele convenţionale a fost întărit şi de cercetările făcute peste Ocean. În urma unui studiu comparativ desfăşurat timp de zece ani, americanii au ajuns la concluzia că în roşiile organice nivelul unor tipuri de antioxidanţi (flavonoide) este aproape dublu decât cel conţinut de o tomată clasică, potrivit BBC News. Despre aceşti antioxidanţi specialiştii în medicină spun că ar reduce riscul apariţiei hipertensiunii, bolilor de inimă şi a anumitor tipuri de cancer.


CITIŢI ETICHETA!
"Dacă nu este certificat ca fiind ecologic de un organism specializat, fapt demonstrat de ştampila cu sigla certificatorului trecută pe ambalaj, şi dacă nu are logo-ul naţional «ae» pe etichetă, un produs nu este ecologic. Oamenii trebuie să se uite după sigla certificatorului şi logo-ul naţional când vor să cumpere un produs ecologic, ca să nu fie păcăliţi"
Gheorghe Mencinicopschi - directorul Institutului de Cercetări Alimentare


Atenţie!

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage însă atenţia că, pe lângă calităţile nutritive ale alimentelor ecologice, contează foarte mult şi cum e structurată dieta celui care le consumă. Nu vei fi mai sănătos dacă mănânci dimineaţa, la prânz şi seara numai grâu ecologic. De asemenea, un aliment eco este sănătos sau mai sănătos dacă omologul său convenţional este sanogen, a precizat Mencinicopschi. "De exemplu zahărul. Nu este cu nimic mai bun zahărul ecologic decât cel convenţional. Zahărul e un dizaharid foarte rafinat, o substanţă chimic pură, şi, indiferent de sistemul agricol din care provine materia primă, tot periculos pentru sănătate este. La fel şi junk food-ul, nu e sănătos chiar dacă e preparat din făină eco", a spus el.
from jurnalul national

Niciun comentariu: