luni, ianuarie 28, 2008

Chinezii divorţează tot mai uşor


Numărul divorţurilor în China a crescut cu aproape 20 la sută de când s-a impus politica de un singur copil la un cuplu şi s-au simplificat procedurile de divorţ, relatează vineri The Guardian.

Cifrele prezentate de Departamentul Afacerilor Civile arată că 1,4 milioane de cupluri au divorţat anul trecut, cu 18,2 la sută mai mult decât în 2006. Numărul divorţurilor în China este în creştere din anul 1980. Cu toate acestea, numărul căsătoriilor a crescut şi el faţă de anul 2006 cu 12 la sută.

Sociologii sunt de părere că numărul mare de divorţuri din ultimii ani poate avea legătură cu politica de un copil la un cuplu, deoarece unui copil singur la părinţi îi poate fi mai greu în viaţă să menţină o relaţie de durată.

Pe lângă aceasta, noua legislaţie care permite finalizarea divorţului în 24 de ore la preţul de 70 pence - mai puţin de o liră sterlină - poate încuraja mai ales tinerii să facă acest pas cu uşurinţă.

Un alt motiv pentru rata mărită a divorţurilor ar putea fi schimbarea rolului femeii în societatea chineză, aceasta obţinând mult mai uşor decât în trecut independenţa financiară.

În ciuda acestor date, experţii în studiile despre femei spun că cetăţenii chinezi nu şi-ar fi pierdut încrederea în căsătorie, ci au doar standarde mai înalte decât în trecut.
from clujeanul.ro

Niciun comentariu: