vineri, februarie 01, 2008

Pizza politica all’italiana

Solutia presedintiei italiene pentru iesirea din criza a fost respinsa prompt de partidele de dreapta, cu Berlusconi in prim-plan.

Berlusconi vrea la urne fara reforme electorale Foto: Reuters

Presedintele Giorgio Napolitano, desi presat sa convoace alegeri anticipate, a ales sa ii incredinteze presedintelui senatului, Franco Marini, misiunea de a obtine un consens politic pentru revizuirea legii electorale si pentru un guvern interimar care sa faca aceasta reforma.

Dreapta a reactionat imediat. „Nu sintem de acord cu faptul ca trebuie schimbata legea electorala acum“, a declarat Berlusconi. Mai mult, el a amenintat ca va aduce la Roma milioane de manifestanti daca nu se organizeaza alegeri anticipate imediat.

Marile partide de dreapta si-au alaturat vocea celei a lui Berlusconi. „Probabil ca Marini va constata imposibilitatea adoptarii unei legi electorale consensuale. Va fi nevoit sa renunte la mandat si sa lase cortina. Sintem la ultimul act“, considera Gianfranco Fini, liderul Aliantei Nationale, formatiune conservatoare de dreapta.

Unul dintre liderii Ligii Nordului (dreapta populista), un alt partid membru al coalitiei lui Silvio Berlusconi, a anuntat ca nu va participa la consultarile organizate de Franco Marini pe motiv ca singura solutie posibila o reprezinta alegerile anticipate.

Chiar si inainte de refuzul lui Berlusconi, misiunea reformarii legii electorale parea aproape imposibila, deoarece partidele politice discuta fara succes de mai multe saptamini acest subiect. „Marini nu poate reusi. Este o misiune imposibila“, a declarat profesorul de stiinte politice Roberto D’Alimonte, citat de NewsIn.

„Dizolvarea Parlamentului este o decizie grava“, a explicat Napolitano, a carui hotarire vizeaza aminarea alegerilor anticipate cerute de dreapta dupa demisia lui Romano Prodi in 24 ianuarie, in urma unui vot de incredere pierdut in senat.

Presedintele Napolitano, un fost comunist, a declarat ca este impotriva unei intoarceri la urne fara o reforma electorala in prealabil, deoarece legea actuala face Italia de neguvernat, dupa cum au aratat cele 20 de luni in care a fost la putere Prodi. Asadar, reforma este absolut necesara pentru ca starea de fapt sa nu fie perpetuata.

Potrivit sondajelor, dreapta ar cistiga alegerile in fata stingii, care incearca sa amine un scrutin de teama ca va plati pretul lipsei de popularitate a guvernului Prodi.

from cotidianul.ro

Niciun comentariu: