marți, ianuarie 29, 2008

Salariaţii germani de la Nokia pregătesc o nouă acţiune de protest

Salariaţii germani ai companiei Nokia pregătesc, pentru 10 februarie, o nouă demonstraţie la Bochum, unde angajaţii intenţionează să formeze lanţuri umane, pentru a protesta faţă de decizia firmei de a închide fabrica din oraş, informează cotidianul Junge Welt, în pagina electronică. Decizia a fost luată duminică, după o întrunire în care salariaţii au hotărât să renunţe, pentru moment, la ideea intrării în grevă, a anunţat reprezentantul angajaţilor în consiliul de conducere al Nokia, Gisela Achenbach. Ea a adăugat că, până în acest moment, consiliul angajaţilor nu a fost informat despre planurile conducerii companiei finlandeze.

Pentru marţi este programată, la Bruxelles, o întâlnire între reprezentanţii angajaţilor Nokia din Germania şi din Finlanda. "Aceeaşi frică de a fi închisă fabrica domneşte şi în Finlanda, pentru că şi acolo structura costurilor este asemănătoare cu cea din Bochum", a precizat Achenbach.

Nokia a anunţat că va închide, până la jumătatea anului 2008, fabrica de la Bochum, intenţionând să transfere activitatea în România, în judeţul Cluj, la Jucu. Fabrica de la Bochum are 2.300 de angajaţi, dar, ca urmare a deciziei companiei finlandeze sunt puse în pericol, în mod indirect, şi alte circa 2.000 de locuri de muncă. Anunţul făcut de Nokia a declanşat proteste în Germania, unde mai mulţi politicieni sau lideri sindicali au cerut chiar boicotarea produselor firmei, iar angajaţii de la Bochum au organizat, săptămâna trecută, un protest de proporţii.

Pe de alt[ăparte, Nokia negociază vânzarea diviziei de produse electronice pentru industria auto, care deţine o fabrică în acelaşi oraş german. Cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, Nokia, negociază vânzarea unităţii cu Razvan Olosu, fostul şef al diviziei Nokia Enhancements şi al celei din domeniul auto, şi Equity Partners, o firmă cu capital privat din Dusseldorf, a anunţat, luni, grupul finlandez. Divizia are un centru de producţie la Bochum.

Nokia va iniţia negocierile cu sindicatele privind vânzarea diviziei din sectorul auto, inclusiv transferul angajaţilor la noua companie. "Suntem încântaţi să negociem cu ei vânzarea afacerilor în domeniul auto. În cazul unui succes, tranzacţia va favoriza angajaţii", a afirmat actualul şef al diviziei Nokia Enhancements, Heikki Tenhunen. Olosu a afirmat că, în cazul în care va prelua operaţiunile Nokia, va consolida afacerile unităţii în Germania şi în Statele Unite.

Compania finlandeză a indicat că tranzacţia ar putea fi încheiată în prima jumătate a anului 2008.
from clujeanul.ro

Niciun comentariu: