duminică, ianuarie 27, 2008

UN SATELIT AMERICAN DE SPIONAJ S-AR PUTEA PRĂBUŞI PE PĂMÂNT

Un satelit american de spionaj, rămas fără surse de energie, a scăpat de sub control şi s-ar putea prăbuşi pe Pământ peste câteva săptămâni. Vestea alarmantă a fost confirmată de un purtător de cuvânt al Casei Albe. Acesta susţine că agenţiile federale americane supraveghează situaţia şi vor lua toate măsurile pentru a limita eventualele pagube provocate de satelit.

Dezvăluirea a venit, mai întâi, de la experţi în Apărare şi Informaţii şi de la oficialităţi guvernamentale, sub acoperirea anonimatului. Sursele nu au putut preciza când şi în ce condiţii s-a pierdut controlul asupra satelitului. Experţii consideră că este vorba de un satelit de recunoaştere prin fotografiere, care cântăreşte aproximativ 10 tone şi este de mărimea unui microbuz. El ar putea conţine substanţe toxice.

De obicei, asemenea sateliţi sunt readuşi pe Pământ în mod controlat, pentru a nu cădea în zone locuite, dar şi pentru a nu se risca dezvăluirea unor secrete militare. Acum, procedura nu mai este posibilă şi nimeni nu poate spune unde anume va cădea satelitul. Casa Albă a informat câteva guverne străine, semn că situaţia este considerată destul de serioasă. Au apărut deja speculaţii că s-ar putea încerca doborârea satelitului cu o rachetă, dar experţii cred că şi această metodă este riscantă.

Cea mai mare navă spaţială care a revenit, necontrolat, pe Pământ a fost staţia Skylab, cu o greutate de 78 de tone. În 1979, resturile sale s-au prăbuşit în Oceanul Indian şi Australia, fără să provoace pagube sau victime.

Antena 3

Niciun comentariu: