vineri, februarie 01, 2008

Ce se intimpla cind digitalul devine natural

„Growing Up Online“ este unul dintre primele documentare in care se discuta mutatiile pe care Internetul le produce in viata adolescentilor.

Majoritatea copiilor isi suplinesc prietenii si parintii

prin computer

Parinti terorizati de povesti cu pedofili internauti, adolescenti care si-au mutat viata online, adincind si mai mult etern invocata discrepanta dintre generatii, tineri care se folosesc de adapostul Internetului pentru a-si crea identitati paralele sau care, pur si simplu, profita de accesul nelimitat la informatie sint doar citeva dintre secventele din documentarul „Growing Up Online“. Filmul este regizat si produs de Rachel Dretzin si de sotul ei, care au avut acces direct la schimbarile ce au loc in vietile celor nascuti in plina efervescenta a digitalului, dat fiind ca sint parintii a trei copii din „generatia online“. Inainte sa realizeze aceasta cercetare despre felul in care functioneaza serviciile de mesagerie instantanee, retelele sociale online sau alte asemenea felii din „placinta“ Internetului, disponibile printr-un singur click, cei doi s-au familiarizat cu mecanismele prin care media relationeaza cu adolescentii, intr-un alt documentar, „The Merchants of Cool“, despre nasterea si maturizarea coolness-ului.

„Growing Up Online“, care poate fi vazut, cum altfel, decit online (www.pbs.org), are marele merit de a investiga citeva tendinte importante generate de noile media in comportamentul si perceptiile celor care se nasc in plina schimbare de paradigma. In conditiile in care 90% dintre adolescentii americani petrec mai mult timp online decit relationind in timp real, consecintele, atit pozitive, cit si cele negative, nu inceteaza sa apara. Cartile in format clasic sint, treptat, excluse dintre prioritatile lor, modul de socializare se schimba radical, valorile sint reconfigurate, atita vreme cit „marul cunoasterii“ nu a fost niciodata la indemina. Cei doi autori ai documentarului isi aleg cu grija studiile de caz, intervievind atit parinti, profesori si cercetatori, cit si internauti „nativi“, cu povesti mai mult sau mai putin fericite.

Desi filmul are o doza moderata de tezism si, pe alocuri, este alarmist, scoate in evidenta o serie de elemente care modifica nu numai modurile de comunicare, ci si de perceptie a realitatii, fiind unul dintre primele proiecte care discuta despre simptomatica acestui fenomen.

from cotidianul.ro

Niciun comentariu: