duminică, ianuarie 27, 2008

Radu Opaina, despre gigacaloria politică: „Din haos se fură bine”

Opaina, un şef de asociaţie care ştie cum ...
Semne bune anul n-are. Vriei leului şi sumedeniei de scumpiri anunţate i se adaugă încă o lovitură la buzunar, care stă să vină: factura la întreţinere pentru luna ianuarie. Un adevărat bau-bau care de data aceasta e cât se poate de real.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, Radu Opaina, consideră că tarifele la utilităţi din România sunt mai scumpe decât în Uniunea Europeană. De ce suntem mai scumpi "la ars gazul" acesta explică:

De ce este mai scumpă gigacaloria românescă?

Pentru că sistemul românesc este foarte păgubos, are pierderi de cel puţin 50 la sută. Europeanul occidental plăteşte circa 60 de dolari pe gigacalorie, noi plătim 100.

Când spuneţi sistem păgubos, vă referiţi la infrastructură?

Mă refer la toate pierderile - de la cele tehnologice aferente reţelelor de distribuţie şi funcţionării punctelor termice până la pierderile financiare din cauza unui management defectuos şi a unui sistem de resurse umane foarte incompetent.

Aţi spus alaltăieri că în România factura are un preţ politic. Puteţi explica de ce?

Preţul energiei este dat de fiecare localitate, de fiecare primărie. În Bucureşti, fiind scena numărul unu a ţării, preţul energiei este stabilit politic. Nimeni nu are curajul să spună în mod oficial şi pe factură preţul real. În Bucureşti, gigacaloria merge spre 250 Ron, iar pe factură este 119 Ron, diferenţa fiind subvenţie pe care o suportă primăria, tot din bugetul populaţiei. Altfel nu se explică de ce un primar ar avea atâta largheţe încât să arunce 200 milioane de euro pe an pe canalul de termoficare. Pentru că această subvenţie este dată furnizorului, nu consumatorului!

Cât va plăti un proprietar întreţinerea unui apartament de trei camere, pentru trei persoane, în luna ianuarie, în Bucureşti?

Dacă în decembrie a fost cu 30% mai mare decât în noiembrie - şi în noiembrie a fost de 3,2 milioane - iar în ianuarie cu 30% mai mare decât în decembrie, rezultă cam 5,4 milioane. Lei vechi.

Cum o să trăiască omul cu salariul mediu pe economie în condiţiile în care or să explodeze preţurile şi la alte produse şi servicii?

Păi cum? De azi pe mâine, din datorii. Este sistemul spre care ne îndreptăm. Că ne place, că nu ne place, că vrem, că nu vrem, direcţia acestei ţări într-acolo este. Să ne ducă pe toţi în direcţia îndatoririlor până peste cap, ca să putem supravieţui de azi pe mâine, nicidecum pe termen mediu sau lung. Şi este cazul întregii economii. Trebuie să o vedem aşa cum este, cum ascundem de 18 ani aceste probleme care acum s-au umflat şi încep să bubuie.

Câţi membri are Federaţia Asociaţiilor de Proprietari?

Proprietari de apartamente sunt în jur de 30.000-40.000!

Asta înseamnă cât din totalul de apartamente din România?

Procentual vorbind, la 3 milioane de apartamente, cam 1%.

Vă puteţi numi un mic grup de presiune. Nu vi se oferă o funcţie publică, cum li s-a oferit liderilor sindicali, ca să vă potoliţi?

Păi, mi s-a oferit. La început, când am condus RADET-ul, în 2003. Dar eu am fost deschis. Am vrut într-adevăr să facem ceva. Din postura de director general al RADET, m-am luptat trei luni de zile cu furnizorii, am reuşit să facem ceva, după care mi-am luat adio pentru că a trebuit să vin înapoi la treaba asta... Noi suntem privaţi, nu avem putere de decizie la nivel de instituţie de stat. Lucrăm cu ceea ce ştim, cu ceea ce putem, cu ceea ce avem ca atribuţii.

Dacă în 2003 făceam ce ne-am propus, când eram la RADET Bucureşti, nu mai eram în situaţia asta, în 2008, în Bucureşti. Era un program clar atunci. Se eliminau subvenţiile, se cerea performanţă, dată afară incompetenţa, plătită competenţa după măsură şi valoare. Dar nu s-a dorit asta. Pentru că sistemul mafiot nu doreşte reglementare, doreşte haos. De acolo se fură bine, din haos.

Mini CV

data şi locul naşterii: 05.10.1967, Bucureşti
căsătorit
studii: Universitatea "Politehnică" Bucureşti, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, promoţia 1993


from adevarul.ro

Niciun comentariu: