vineri, februarie 01, 2008

GUVERNUL CHEAMĂ ACASĂ MUNCITORII ROMÂNI DIN ITALIA

Guvernul vrea să-i aducă înapoi în ţară pe muncitorii români din Italia. O primă măsură este organizarea unui târg de locuri de muncă, în luna iunie, pentru românii de acolo. Târgul de joburi ce va fi organizat în Italia este una dintre măsurile pe care Executivul vrea să le ia în încercarea de a stopa criza de pe piaţa forţei de muncă din România, în condiţiile în care circa 2 milioane de români lucrează peste hotare.

Guvernul are în vedere şi alte măsuri pentru a stopa plecarea românilor. Una dintre acestea se referă la revizuirea sistemului de alocaţii sociale acordate familiei şi inserţia pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi şi a celor care au peste 50 de ani.

Unul dintre efectele negative ale exodului de muncitori este mobilitatea deja foarte scăzută a forţei de muncă din ţara noastră, dar şi ruptura dintre mediul urban şi cel rural. Guvernul intenţionează ca agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă să aibă câte un agent la fiecare primărie de comună, care să informeze populaţia cu privire la oportunităţile de angajare în judeţ şi în ţară.

România depăşeşte media Uniunii Europeane în privinţa orelor lucrate, cu 41,3 ore pe săptămână, faţă de 40,5 ore media europeană.

În ce priveşte salariul minim, românii ocupă penultimul loc din Europa, cu un venit lunar de aproape 115 euro.

Antena 3

Niciun comentariu: