luni, ianuarie 28, 2008

"Clujului îi lipseşte profesionalismul şi viziunea pe termen lung"


Mihnea Măruţă a fost, până în 2006, redactor-şef la CLUJEANUL. Acum, el este redactor-şef al unui "central" - "Cotidianul". În opinia lui, Clujului îi lipsesc două calităţi pe care le are capitala: profesionalism şi viziune pe termen lung. "Mă refer aici la lumea noastră, a presei, pentru că despre alte domenii nu-mi permit să-mi dau cu părerea. Un exemplu: în secţia Economic de la "Cotidianul" sunt redactori specializaţi pe bănci, bursă, energie, finanţe, transporturi, auto, IT etc. Fiecare ştie tot ce mişcă pe zona lui, altfel nu face faţă concurenţei, altfel nu contează", susţine el.
În privinţa viziunii, Măruţă precizează: "Mă chinuie o întrebare de când am venit în Bucureşti: de ce nici un om de afaceri prosper din Cluj nu face un ziar local cu gândul să-l citească şi nepoţii lui, să fie o emblemă a oraşului şi o moştenire inegalabilă?".


"Am citit recent că oraşele se pot împărţi, printre alte criterii, şi în feminine şi masculine. Feminine ar fi cele orientate spre comunitate, solidaritate, cele paşnice şi primitoare. Masculinele sunt dominate de agresivitate, individualism, reuşită personală. Comparaţia e limpede: Cluj-Bucureşti"

În opinia jurnalistului, Clujul nu poate concura Bucureştiul decât la felul în care îşi trăiesc viaţa locuitorii săi. "La Cluj te simţi acasă, totul e aşezat şi sigur; Bucureştiul e adrenalină, stres, mai mulţi bani şi, deci, ispita de a-ţi cumpăra şi aia, şi ailaltă. Celebra dihotomie: a fi sau a avea?", explică Mihnea Măruţă, menţionând că salariile sunt, în medie, de vreo trei ori mai mari în Bucureşti, pentru aceeaşi funcţie.

În opinia sa, tendinţa "migrării" masive către Bucureşti se explică prin salarii, dar şi prin "curiozitatea de a afla cât valorezi şi dacă eşti de nivel naţional în profesia ta". În plus, în cazul Clujului, este vorba şi de o "meteahnă veche". "Acest oraş nu ştie să-şi ţină valorile acasă. Întrebaţi-i pe intelectualii clujeni. Lipseşte acea viziune de care vorbeam la început. "Departamentul de Resurse Umane al Clujului e la pământ. La Bucureşti s-a înţeles de mult că, dacă vrei performanţă, trebuie mai întâi să ai cei mai buni manageri".

Mihnea Măruţă susţine că viaţa în Capitală poate avea un impact diferit pentru bărbaţi şi femei. "Dacă eşti femeie, trebuie să ştii că Bucureştiul va încerca să scoată tot ce e mai colţos din tine, că vei fi nevoită să-ţi ascunzi tandreţea în multe rânduri şi că vei trăi într-o permanentă stare de asediu psihic. Dacă eşti bărbat, ai şansa de a descoperi lucruri pe care nu le ştiai despre tine, însă şi riscul de a fi înghiţit de noul statut social", spune clujeanul.
Totodată, jurnalistul are convingerea că "Bucureştiul nu e un oraş unde să-ţi creşti copiii în tihnă". În schimb, "dacă îţi doreşti carieră cu orice preţ, dacă vrei să joci în Liga Campionilor, aici e locul, mai ales dacă încă n-ai devenit părinte".
În opinia, jurnalistului stabilit, deocamdată, în capitală, Clujul este în prezent cel mai bun loc din România în care poţi trăi, lucru care se va schimba odată cu extinderea oraşului, provocată de investiţii precum Nokia: "Cred că ne vom apropia repede de statutul metropolitan al Clujului, care se va întinde de la Gilău la Jucu. Se va întări clasa de mijloc, oraşul se va dinamiza tot mai mult, însă îşi va pierde parfumul sentimental care-l face acum cel mai bun loc din România în care să trăieşti", mai spune Mihnea Măruţă.
from clujeanulro

Niciun comentariu: