CNSAS sustine ca prin decizia de azi curtea constitutionala s-ar fi pronuntat si asupra unor articole pentru care nu a fost sesizata. „Constatam cu surprindere ca decizia Curtii Constitutionale s-a pronuntat asupra unor prevederi din Legea nr. 187/1999 (de functionare a CNSAS) în legatură cu care Curtea Constitutionala nu a fost investita sa se pronunte."
CNSAS mai sustine ca legea 187/1999 ar mai fi fost atacata la Curtea Constitutionala de sapte ori, de fiecare data contestarile fiind respinse. In consecinta, sustine CNSAS, decizia de azi ar contraveni „flagrant" verdictelor anterioare ale Curtii Constitutionale.
Disputa de azi vine după ce Curtea Constituţională a decis că Legea privind funcţionarea Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii este neconstituţională.
Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de preşedintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, în procesul pe care l-a intentat Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
Excepţia invocată de liderul PC critică dispoziţiile art. 31 alin.(9), art. 7 alin.(2), art.8, art.9 alin.(1), art.11, art.14 alin.(1) şi (2), art.15 alin.(5), art. 16 alin.(1) şi (3), art. 221 alin.(1) şi (2) din Legea nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea poliţiei politice comuniste şi art.II şi art.V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea securităţii ca poliţie politică.
În 26 iunie 2007, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au hotărât suspendarea judecării dosarului lui Dan Voiculescu împotriva CNSAS pentru a sesiza Curtea Constituţională, în vederea soluţionării mai multor excepţii invocate de avocaţii preşedintelui fondator al PC.
Virgiliu Ţârău: CNSAS şi-ar putea suspenda activitatea de deconspirare a poliţiei politice
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi-ar putea suspenda activitatea de deconspirare a poliţiei politice comuniste timp de 45 de zile, pe durata procedurilor de modificare a Legii 187/1999, a declarat, astăzi, vicepreşedintele Colegiului CNSAS, Virgiliu Ţârău, înformează Rompres.
Precizarea lui Ţârău vine după ce Curtea Constituţională a decis, astăzi, că o parte din Legea de funcţionare a CNSAS este neconstituţională.
'Aşteptăm mai multe precizări, pentru că domnul Voiculescu a invocat mai multe capete şi nu ştim exact despre ce este vorba. Probabil, 45 de zile se va declanşa o activitate de repunere în ordine a instituţiei, în sensul în care Parlamentul şi Guvernul pot să elimine articolele pe care Curtea le-a reţinut ca neconstituţionale. În rest, avem o suspendare a activităţii de cunoaştere şi înţelegere a trecutului nostru', a spus Ţârău.
Dinescu: Trăim în continuare în epoca lui Ceauşescu
Mircea Dinescu a primit vestea că CCR a invalidat legea de funcţionare a instituţiei pe care o reprezintă cu stupoare şi ironie. "E foarte mişto. E foarte tare! Dacă au reuşit acest lucru un fost activist de la Scânteia şi un fost informator în cârdăşie cu şobolanii de la Curte e un semn bun pentru România. De ce să ne dăm mari că am intrat în Europa? Trăim în continuare în epoca lui Ceauşescu şi a servitorilor săi", a declarat Dinescu.
Acesta a spus că nu este întâmplător ca legea CNSAS să fie declarată neconstituţională chiar în an electoral şi cu două milioane de dosare în custodie. "Dacă acest lucru se dovedeşte real, că au declarat neconstituţională legea noastră, eu îmi dau demisia", a conchis Dinescu, spunând tot cu ironie că dacă instituţia va fi desfiinţată, nu mai e nevoie de demisie.
Ticu Dumitrescu: CNSAS urma să verifice magistraţii CCR
"Decizia este descalificantă pentru CCR care se află în conflict de interese cu CNSAS. Este imorală şi nedreaptă pentru că noi suntem în curs de verificare a magistraţilor şi chiar a unor membri ai Curţii", a spus Dumitrescu.
Întrebat fiind cine se află în spatele acestei decizii, Constantin Ticu Dumitrescu a amintit de proiectul de lege privind organizarea CNSAS elaborat de senatorul social-democrat Nicolae Şerban. "PSD e în spate, PRM pe margine şi toată trupa care nu vrea adevărul", a mai spus Dumitrescu, adugând că 90% din membrii Curţii Constituţionale sunt "foşti pesedişti".
Pe de altă parte, Ticu Dumitrescu a exprimat opinia că decizia Curţii va avea "un impact internaţional". "Dacă domniile lor aveau o bază juridică şi un minim de obiectivitate, trebuiau să o facă până acum, în opt ani, nu la procesul lui Voiculescu", şi-a argumentat Dumitrescu punctul de vedere.
El a mai declarat că CNSAS nu-şi va încheia activitatea după această decizie a Curţii Constituţionale. "Ne vom continua activitatea până ne vom desfiinţa", a încheiat Constantin Ticu Dumitrescu.
Marius Oprea: Ma voi autopropune administrator general al Arhivelor CNSAS
Marius Oprea, consilier în chestiuni de securitate al primului ministru Calin Popescu Tariceanu, a declarat în exclusivitate pentru Adevărul că saptamâna viitoare guvernul ar putea adopta o ordonanta de urgenta, cu "masuri de avarie" pentru continuarea functionarii CNSAS pâna la elaborarea unei noi legi. "Ma voi autopropune primului ministru ca administrator general al institutiei", a declarat Marius Oprea.UDMR, partener de guvernare al PNL, crede ca o ordonanta de urgenta ar rezolva partial problema, insa, adauga liderul UDMR Marko Bela, "va trebui, concomitent, să vedem cum putem adopta o nouă lege a CNSAS".
Lidia Bărbulescu: "Cred că verdictele vor fi lovite de nulitate atâta vreme cât au fost emise de un organism neconstituţional"
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Bărbulescu, a declarat, la finalul şedinţei de plen, că este de părere că toate actele şi verdictele date de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) vor fi lovite de nulitate.'Cred că ele vor fi lovite de nulitate atâta vreme cât au fost emise de un organism neconstituţional, prin urmare, neîndreptăţit să dea asemenea verdicte. Aceasta este părerea mea', a afirmat preşedintele CSM.
Lidia Bărbulescu a precizat că a aflat de decizia Curţii Constituţionale după terminarea şedinţei de plen a Consiliului, dar că nu a fost mirată că s-a luat o asemenea hotărâre.
'Personal, nu sunt mirată pentru că, în sfârşit, s-a constatat că asemenea instituţie nu apare în ordinea dreptului constituţional al ţării. În opinia mea, mai sunt şi alte instituţii neconstituţionale şi, probabil, le va veni şi lor rândul. Nu aş vrea însă să fac discuţii pentru că nu sunt judecător constituţional şi nu sunt sesizată cu o astfel de cerere', a susţinut Lidia Bărbulescu.
Întrebată dacă decizia Curţii Constituţionale va fi aplicată retroactiv pentru cei care au primit deja verdicte de colaborare cu fosta securitate ca poliţie politică, preşedintele CSM a răspuns: 'Este o greşeală a se spune că deciziile CCR au obligativitate numai pe viitor pentru că deciziile Curţii constată o neconstituţionale a unei legi, ori a unei părţi de lege şi este ca şi cum acea lege sau text de lege nu ar fi existat. A nu se confunda efectele deciziilor Curţii şi a nu se asimila efectele acestor decizii cu textele de lege care modificându-se nu retroactivează. Deci nu se poate vorbi de neretroactivitatea legii în cazul deciziilor CCR.
from adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu