marți, ianuarie 29, 2008

„The Sun“, inamic public la Ţăndărei


Bulibaşa rromilor din Ţăndărei, Petrică ...
Un oraş întreg e mâniat de articolul apărut, sâmbăta trecută, în tabloidul britanic „The Sun", în care se arată că localnicii şi-au trimis copiii la cerşit în Londra. Localnicii vor să-i dea în judecată pe ziariştii englezi

Toată lumea fierbe la Ţăndărei. O întreagă localitate vrea să ia de guler ziarele britanice, după ce tabloidul "The Sun" a publicat, zilele trecute, un articol în care se arată că 160 de copii din această urbe cerşesc pe străzile Londrei. Se pun la cale nu numai petiţii, adresate englezilor, dar se prefigurează şi un proces de calomnie împotriva ziariştilor britanici care au transformat un orăşel din mijlocul Bărăganului în spaima Europei.

Multe le mai ieşeau pe gură, de nu se mai terminau din ocări, blesteme şi jurăminte. "Să ne sară ochii din cap, să ne mănânce canceru’, sifilisu’ şi toate alea". Aşa se jură locuitorii cartierului Strachina, dominat de rromi. Asta se întâmplă în oraşul ialomiţean Ţăn­dărei.

„Mi-au răstălmăcit vorbele"

Oamenii spun cu mâna pe inimă că nici pomeneală să-şi fi vândut copiii. Sau odraslele lor să fi ajuns la cerşit, în Anglia. Ne-am oprit la o răscruce de vânturi, pe unde uliţele îşi plimbă noroaiele printre case din chirpici, unele hodorogite de trecerea anilor, altele spoite ţipător, ba şi cu niscaiva turle pe acoperişurile din tablă ruginită. S-au adunat repede câteva babe, ceva tineri şi vreo trei mucoşi. Zdrenţuiţi ca şi gardurile peticite din jurul nostru, speriaţi de cine ştie ce control, oamenilor le-a mai venit inima la loc când au auzit că pericolul care-i apasă e departe, taman la Londra.

Toată povestea a apărut, sâmbăta trecută, în tabloidul britanic "The Sun", care susţine că 160 de copii de etnie rromă din Ţăndărei stau cu mâna întinsă pe străzile Londrei, banda cerşetorilor fiind anihilată după o razie a poliţiei britanice, în urma căreia 25 de traficanţi de minori au fost arestaţi. Numai că treaba asta a pus pe jar, de câteva zile încoace, urbea de 14.500 de locuitori, autorităţile locale întrebându-se acum de unde au scos ziariştii englezi informaţia că acei 160 de copii ar fi din Ţăndărei.

Primarul localităţii, Vasile Sava, zice că au venit la el nişte ziarişti din Marea Britanie, tot sâmbătă, să-l întrebe de cei 160 de copii. "Eu le-am spus că nu ştiu nimic. Dar ei mi-au răstălmăcit apoi vorbele, în articol", susţine oficialul, care a dispus, între timp, să se facă o statistică legată de toţi elevii de la cele patru unităţi şcolare din oraş. "Şi poliţia locală face investigaţii", conchide edilul, care vrea să trimită o scrisoare publicaţiei britanice, să le ceară explicaţii despre acele afirmaţii.

Englezii au venit şi la şcoală

Mult mai supărată am găsit-o pe directoarea Şcolii nr. 1, Steluţa Mitrea. Abia ţinându-se să nu plângă, de nervi, femeia mi-a povestit că ziariştii englezi au trecut şi pe la ea, vinerea trecută, întrebând-o de cei 160 de copii. "Au venit patru englezi.

Tot ce au scris e o mare minciună. O să-i dau în judecată", e decis dascălul, care încerca să se calmeze cu o ţigară. Directoarea mi-a explicat că sunt copii care abandonează şcoala, dar asta nu înseamnă că pleacă neapărat în Anglia, la cerşit. "Cunosc foarte bine ce se întâmplă în cartierul Strachina, doar 40% din elevii din şcoala asta sunt rromi. Nimeni nu-şi vinde copiii", e convinsă profesoara.

„O mare minciună"

Alt om, aceeaşi supărare. E vorba de reprezentantul celor 2.200 de rromi din oraş, consilierul Radu Florian, care mi-a zis că "lucrurile nu vor rămâne aşa", că va trimite o petiţie la Londra, un drept la replică, ceva. "E o mare minciună ce s-a scris în Anglia. Nimeni de aici nu face trafic cu minori", tuna şi fulgera bărbatul, în ton cu vremea rea şi norii vineţi care se adunaseră deasupra micii localităţi din Bărăgan.

from adevarul.ro

Niciun comentariu: