sâmbătă, februarie 02, 2008

CEO Vodafone: Multi romani inca nu-si imagineaza ce inseamna recesiunea


Mediul de business este in fata intrebarii vitale: se vor transmite sau nu turbulentele de pe piata valutara si bursiera in economie? Bursa a cazut iarasi ieri, iar Fitch a anuntat ca e gata sa ne scada ratingul.

Inca un semnal privind deteriorarea perceptiei externe privind Romania: agentia europeana de evaluare Fitch a anuntat inrautatirea perspectivei de rating de tara de la stabila la negativa. Motivul invocat? Acelasi deficit extern, pe care analistii agentiei il vad majorat la niveluri "deconcertant de mari, dupa standardele globale actuale sau istorice". Romania este tratata la pachet cu Bulgaria, Letonia si Estonia.

Anuntul Fitch a avut imediat efect pe piata valutara, cotatiile incepand sa urce iar spre

3,74 lei/euro dupa ce la inceputul zilei coborasera usor sub pragul de 3,70 lei/euro.
Ramane de vazut cat va mai dura pana cand turbulentele financiare se vor propaga si in economie, pana la nivelul cererii de consum.

"In ultimii sapte ani de zile, de cand a inceput aceasta crestere economica sustinuta, Romania nu a trecut printr-o criza. Multa lume nu-si poate imagina ce inseamna de fapt sa fii in recesiune. Probabil ca inca in Romania exista multi oameni care nu-si pot imagina ce inseamna cuvantul recesiune. Recesiunea este de multe ori determinata de factori externi, nu trebuie neaparat sa fie factori locali romanesti ci pot fi factori precum criza subprime sau cum a fost criza din anul 2000 care a afectat companiile tehnologice. Se spune de obicei ca atunci cand esti un pic slabit, daca vina gripa esti mai expus sa te imbolnavesti decat daca esti sanatos si daca ma uit la ce se intampla acum in Romania, cred ca in ultimele 12 luni vulnerabilitatea noastra a crescut. Prin urmare suntem mult mai expusi spre anumite probleme care se pot intampla, si pe care poate acum nu le constientizam", comenteaza Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca nu este criza in Romania, nici macar valutara. "Leul este deja intr-un proces de revenire. Contextul nu este usor, dar nu avem o criza valutara. Este absolut normal ceea ce se intampla: un proces de echilibrare relativ dureroasa", afirma seful BNR cu o zi inainte ca Fitch sa anunte inrautatirea perspectivei de rating pentru Romania.

Cum va afecta leul consumul? "Consumul intern poate fi afectat de volatilitatea leului si de faptul ca oamenii nu mai stiu daca le cresc ratele, costurile la credite - practic acesta este lucrul pe care fiecare vrea sa fie sigur ca poate sa-l plateasca, rata la banca. Daca leul continua sa se devalorizeze, aceasta va avea un impact masiv, mai ales asupra salariilor - pentru ca de fapt oamenii vor avea mai putini bani in buzunar si astfel puterea lor de cumparare va scadea. Astfel, acest lucru se va reflecta in sumele pe care oamenii vor fi dispusi sa le cheltuiasca pe servicii de telecomunicatii", a mai spus Solomon.

Ce va face cursul in continuare? "Probabil ca va fluctua intre anumite limite", spune Isarescu.

"Suntem la inceputul unei crize, dar la noi economia reactioneaza putin mai greu pentru ca e si mai mica. E clar ca cei care inteleg indicatorii macroeconomici au dat insa deja semne de alarma inca de la sfarsitul anului trecut", a afirmat Mihai Coca-Cozma, CEO al AIG Fond de Pensii, prezent ieri la sedinta de sumar a ZF (vezi pagina 2).

El spune ca lipsa de reactie a autoritatilor arata ca fie inteleg ce se intampla, ori nu stiu ce sa faca in conditiile in care exista inceputul unei crize, dar in acelasi timp incepe si o campanie electorala.

Jan Pricop, directorul general adjunct al KD Investments, spune ca ne-a adus in situatia actuala si conjunctura internationala, nu numai ce se intampla in Romania. "Nici anul trecut n-am fost feriti in ceea ce priveste piata bursiera. Ajunseseram spre un randament spre 40%, de unde am coborat la 29%. Coborarea e semnificativa si probabil nu va fi usor sa recupereze bursa si sa ajunga la nivelul la care a fost anul trecut. Va dura mai mult de un an."
from ZF.ro

Niciun comentariu: