miercuri, ianuarie 30, 2008

De ce ajungem la orgasm?

Aceasta intrebare nu a primit inca un raspuns, desi biosociologii il cauta cu inversunare de decenii. Cercetatorii sunt interesati mai ales de misterul orgasmului feminin. Unii dintre ei se indoiesc ca existenta acestei senzatii nesigure ar avea vreo logica. Pentru perpetuarea speciei ar fi suficient ca hormonii sa le faca pe femele sa-si doreasca imperecherea in perioadele fertile. Chiar daca este bine ca femeile sa se bucure de actul sexual, cercetatorii considera ca orgasmul nu este necesar, pentru ca senzatiile placute apar si fara atingerea punctului culminant. Voci mai putin radicale explica orgasmul ca semnal biologic ca femeile au gasit un partener potrivit; dovezi pentru aceasta teorie cu tenta masculina nu exista inca.

Oricum, un mit a fost spulberat: oamenii nu sunt singurii care ating orgasmul. Cercetatorii au constatat si la femelele maimutelor o crestere a pulsului in momentul decesiv, precum si spasme care se aseamana cu reactiile unei femei in timpul orgasmului.

Toate primatele sunt fiinite sociale; prin urnare, se poate presupune ca imperecherea in afara perioadelor fertile trebuie sa aiba o functie sociala. Exemplul predilect sunt cimpanzeii pitici sau bonobo, care isi rezova conflictele prin sex. Daca undeva se anunta o situatie tensionata, membrii certareti ai grupului sunt satisfacuti erotic in prealabil, iar daca totusi se ajunge la un conflict, adversarii se impaca printr-o partida de sex. Avand in vedere ca la bonobo se practica si sexul intre doi masculi si intre doua femele, devine clar faptul ca actul sexual nu are, in cazul lor, doar rol de perpetuare a speciei.

Studiul neurochimiei organismului ne arata cat de intelept este acest comportament. Oxitocina eliberata in cazul ambelor sexe in timpul orgasmului are un efect calmant. Dupa cum demonstreaza numeroase experimente, ea incurajeaza devotamentul si previne agresiunea. Iar opioidele responsabile de starea extatica din timpul orgasmului produc de asemenea o satisfactie relaxata. Cand iti merge bine nu ai nici un motiv de lupta. Astfel, activitatea sexuala favorizeaza stabilirea unor relatii, putand reduce furia si agresiunea. Generatia hippy din timpul razboiului din Vietnam folosea sloganul “Make love, not war!” Si aveau dreptate…

from citynews.ro

Niciun comentariu: