vineri, februarie 01, 2008

Cele mai scumpe tari din UE, pe lista rusinii

Comisia Europeana vrea sa protejeze consumatorii in fata companiilor care practica preturi diferite in state diferite.

Comisia Europeana a decis sa publice numele companiilor care practica preturi cu mult diferite in statele membre UE. In urmatorii cinci ani vor fi monitorizate 500 de produse comercializate in cele 27 de tari ale Uniunii, pentru a depista companiile care incalca legile competitiei pastrind preturile la un nivel foarte ridicat.

Initiativa are la origine discrepantele mari dintre pretul produselor din tari cu o dezvoltare economica asemanatoare. Diferentele de pret cele mai mari sesizate de Comisie se inregistreaza pe piata auto, acolo unde cetatenii europeni gasesc ca este mult mai ieftin sa-si cumpere o masina din alta tara, chiar daca vor avea de platit taxe de import. Pretul laptelui sau al oualor in Cipru este mult peste media europeana, pe cind in Letonia si in Lituania aceste produse sint foarte ieftine. O statistica europeana din 2007 arata, de asemenea, ca Romania a reusit performanta de a depasi media preturilor din Austria, Germania si Spania pentru produsele lactate si pentru oua. La fel, tarifele serviciilor de telefonie sint cu 20% mai mari in Belgia fata de Olanda. Potrivit presei britanice, politica marilor companii a facut ca pretul energiei electrice din Marea Britanie sa fie de aproape doua ori mai mare decit cel din Grecia, iar Londra sa fie cea mai scumpa capitala din UE.

Planul Comisiei a stirnit insa si critici din partea conservatorilor britanici. „Comisia trebuie sa ia masuri doar impotriva monopolurilor. Ma tem ca partenerii comerciali ai UE vor vedea in aceasta masura un precursor al modelului sovietic de stabilire a preturilor“, a declarat deputatul Syed Kamall. Un oficial de rang inalt al Comisiei a precizat ca proiectul european nu reprezinta o interventie in mecanismele pietei. „Dar nu exista nici o explicatie evidenta pentru care preturile produselor standard sint atit de diferite de la o tara la alta si dorim sa stim de ce“, a explicat acesta, citat de „The Daily Telegraph“. Mai mult, Comisia a reafirmat dreptul comerciantilor de a practica preturi foarte mari atit timp cit produsele respective se vor vinde.

from cotidianul.ro

Niciun comentariu: