luni, ianuarie 28, 2008

Spirulina, un supliment nutritiv excelent

Spirulina este o alga marina care se regaseste de peste 1.000 de ani in dieta asiaticilor. La noi, spirulina este recomandata, in principal, ca supliment nutritiv in cazul anemiilor cu deficit de fier. Pentru anemici, spirulina este hrana ideala. Aceasta proprietate a alegei se datoreaza continutului ridicat de proteine de buna calitate – peste 50 %. Spirulina contine toti cei 18 aminoacizi necesari pentru buna functionare a organismului. De aceea, persoanele care au un organism slabit sau care asimileaza mai greu hrana pot lua spirulina. 10-15 g de spirulina pot acoperi necesarul zilnic de proteine, inlocuind in mare parte proteinele animale. De asemenea, spirulina exceleaza prin vitaminele B (B1, B2, B5, B6, B9, B12), care contribuie la prevenirea anemiei prin fixarea fierului in organism.

In acelasi timp, spirulina contine numai 5 % grasimi si 0,8 % colesterol. Aceasta alga este, insa, si o sursa buna de betacaroten, fier, calciu, cupru, magneziu, zinc, fosfor, seleniu, iod. Datorita acestora, spirulina nu ar trebui sa lipseasca din dieta persoanelor care au probleme cu ficatul din cauza abuzurilor alimentare, a consumului excesiv de alcool, a medicamentelor. Suplimentele nutritive pe baza de spirulina dau rezultate bune in tratarea aterosclerozei, a bolilor de stomac si intestin gros, datorita proprietatilor de detoxifiere a organismului, de imbunatatire a digestiei si a asimilarii hranei.

Continutul ridicat de B-uri ii confera acestei alge proprietatea de a proteja sistemul nervos. Din acest motiv, medicii prescriu tabletele cu spirulina persoanelor care depun efort intelectual intens, copiilor, studentilor. In cazul copiilor, spirulina stiumuleaza cresterea si dezvolta memoria, iar la adulti sustine capacitatea de munca fizica si intelectuala.

S-a demonstrat ca spirulina joaca un rol important in scaderea glicemiei. Alga Spirulina platensis regleaza concentratia de zahar in sange, previne diabetul si obezitatea. Pe langa scaderea nivelului zaharului in sange, curele cu spirulina ajuta persoanelor supraponderale sa scape de kilogramele in plus. Suplimentele cu spirulina luate inainte de masa scad pofta de mancare. In acest fel, supraponderalii vor manca mai putin fara a se simti flamanzi.

Folosirea suplimentelor pe baza de spirulina protejeaza contra radiatiilor si contribuie la eliminarea metalelor grele din organism. Administrata ca tratament adjuvant la pacienii expusi radiatiilor, spirulina creste capacitatea imunoprotectoare a organismului si diminueaza toxicitatea medicamentelor asupra corpului.

Doza zilnica recomandata de spirulina este de 1-3 grame. Insa, in functie de afectiune si de varsta, specialistii pot decide ca dozele de spirulina sa fie mai mari. Tabletele care contin aceasta alga se iau cu 20-30 de minute inainte de masa impreuna cu un pahar de apa. O cura cu spirulina dureaza 20 de zile, apoi se face o pauza de o saptamana, dupa care cura poate fi reluata. Sunt suficiente 2-3 asemenea cure pe an.

from citynews.ro

Niciun comentariu: