marți, februarie 26, 2008

Vinul – prieten si dusman

Mihai Eminescu, cunoscator al vinului si al efectelor sale, sublinia ca: “Putin vin ascute mintea, prea mult o toceste”, iar Petraraca ne avertiza ca "Primul pahar de vin taie setea; al doilea da buna dispozitie; al treilea, placere; al patrulea tine in spate betia; al cincilea, mania; al saselea, cearta; al saptelea furia; al optulea, somnul; de la al noualea in sus, boala.”

Aliment-medicament. Vinul, pe langa faptul ca poate fi un “elixir” si un bun aliment-medicament, daca este consumat peste masura, fara cumpatare, poate deveni unul dintre dusmanii cei mai periculosi. El a fost consumat din totdeauna si ca agent terapeutic. Este considerat ca o componenta importanta a terapiei naturale, cu denumirea de enoterapie. Bunaoara, Hipocrate, parintele medicinei, indica vinul in tratarea pneumoniei, in debilitate fizica, in terapia plagilor deschise si ca antidot in muscatura de sarpe. Dacii utilizau vinul si pentru prepararea unor unguente eficace in tratarea bolilor oculare.

Vinul poseda o serie de virtuti importante: este revigorant, euforizant, vasodilatator si tranchilizant. Lui ii se mai atribuie si proprietati antivirale, mai ales impotriva virusului poliomielitei; este folosit si contra virusului herpetic si a unor enterovirusuri. In ultimul timp s-a demonstrat ca vinul intruneste calitati deosebite in arderea colesterolului sanguin. Este rezultatul faptului ca vinul are in compozitia sa o substanta biologica cu numele de “procyride”; aceasta se bucura de proprietatea de a intarzia sau chiar impiedica depunerea colesterolului pe peretii arterelor inimii sau pe cele cerebrale.

Calitati si recomandari. Vinul se impune intre alimente si printr-o serie de calitati nutritive; el furnizeaza organismului 700 calorii la un litru, cantitati importante de glucide, vitamine (A, B1, B2, PP), precum si o serie de saruri minerale, cum ar fi fosforul, potasiul, sodiul, siliciul, magneziul si manganul.

In prevenirea bolilor cardiovasculare se recomanda o varietate larga de vinuri – albe, dar mai ales, roze sau negre. Cantitatea consumata trebuie sa fie moderata, recomandadu-se 1-2 sau cel mult 3 pahare pe zi, la mesele principale. Perioada de tratament este indelungata, fiind utilizat numai vin natural.

Orice sort de vin natural – in cantitate moderata – consumat inaintea actului sexual poate stimula libidoul (dorinta sexuala) partenerilor. Vinul ii ajuta pe barbati sa inlature mai usor complexele psihice, care franeaza o activitate sexuala normala.


Efecte nocive. O cantitate mare de vin ingerata de organism ii deregleaza acivitatea. Ficatul nu mai poate face fata situatiei. Alcoolul transportat de sange in tot organismul ataca fiecare celula care, pentru a se apara de otrava, este nevoita sa-si arda propriii compusi: proteine si acizi nucleici. Pentru functionarea normala a ficatului, nu trebuie sa se consume mai mult de un litru de vin de 10-12 grade tarie.


Printre cele mai serioase efecte nocive este consumul excesiv (cronic sau acut) de vin sau alcool. Iata cateva:
* intoxicatia etilica cronica (alcoolismul cronic);
* agitatie, logoree (vorba multa, coerenta sau nu), irascibilitate si agresivitate, depresie;
* somnolenta, dificultati respiratorii, coma alcoolica;
* tulburari cardiovasculare;
* actiune iritanta asupra mucoasei gastrice si intestinale;
* intoxicarea ficatului si a pancreasului etc.
Vinul, ca aliment poate sa fie prieten, dar si dusman al sanatatii tale.

from citynews.ro

Niciun comentariu: