marți, februarie 26, 2008

ALLAN GREENSPAN: ECONOMIA SUA ESTE ÎN PRAGUL UNEI RECESIUNI

Fostul director al Băncii Centrale a Statelor Unite, Allan Greenspan, a lansat avertizări asupra faptului că economia SUA staţionează şi nu se întrevede o revenire rapidă. “Din acest moment, creşterea economică a Statelor Unite este zero”, a spus acesta adăugând că riscul apariţiei unei recesiuni creşte pe măsură ce economia continuă să stagneze.

Giganţii de pe Wall Street, Goldman Sachs şi Merrill Lynch au prevăzut faptul că economia SUA “se va contracta” în 2008, conform BBC News. Rezerva Federală Americană a declarat că, pentru 2008, se aşteaptă la o creştere între 1.3% şi 2%.

Prognoza, făcută publică săptămâna trecută, a fost cu jumătate de procent mai mică decât cea precedentă a Rezervei Federale. Greenspan a prevăzut şi explozia preţurilor la petrol, care au atins săptămâna trecută valoarea record de 101 dolari.

Acesta este de părere că preţurile la petrol vor continua să crească. În acelaşi timp preţurile caselor au scăzut cu 4,6 procente conform cifrelor date publicităţii luni de Asociaţia Naţională a Companiilor Imobiliare din SUA.

Acestor veşti proaste li se adaugă cele privind creşterea şomajului şi a dobânzilor pentru cardurile de credit. Din această cauză, rata consumului scade ceea ce implicit reduce şansele unei creşteri economice.

Allan Greenspan a părăsit conducerea Rezervei Federale Americane în anul 2006, după ce s-a aflat la “cârma” acesteia timp de 20 de ani.

Antena3.ro

Niciun comentariu: