marți, februarie 26, 2008

BOSNIA. PESTE 10.000 DE SÂRBI AU PROTESTAT FAŢĂ DE INDEPENDENŢA KOSOVO

Demonstraţie de amploare în Bosnia. Peste 10.000 de sârbi au ieşit în stradă la Banja Luka, pentru a denunţa independenţa Kosovo. Demonstraţia, care a durat doar o oră, nu a fost lipsită de incidente. 20 de sârbi bosniaci au fost arestaţi, iar şase persoane au fost rănite. În acelaşi timp, Polonia a a recunoscut oficial independenţa Kosovo. Sârbii bosniaci, majoritatea tineri, au cerut recunoaşterea entităţii sârbe în Bosnia - Republica Srpska, după modelul kosovar. Participanţii au fluturat steaguri ale Serbiei şi au arborat portrete ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Demonstraţia nu a durat mai mult de o oră. A fost nevoie însă de intervenţia forţelor de ordine pentru a menţine ordinea, după ce protestatarii au încercat să atace sediul reprezentanţei diplomatice americane.

La patru zile de la proclamarea independenţei Kosovo, Parlamentul Republicii Srpska a adoptat o rezoluţie potrivit căreia această entitate are „dreptul" de a se separa de Bosnia, dacă ONU şi statele membre UE vor recunoaşte independenţa Kosovo. De la sfârşitul războiului din 1992-1995, Bosnia este formată din două entităţi - Republica Srpska şi Federaţia Croato-musulmană.

Situaţia rămâne tensionată şi în Kosovo. Punctul de control de la graniţa sârbo-kosovară a fost atacat, luni, de peste 150 de veterani ai armatei sârbe. Protestatarii au aruncat cu pietre, sticle şi bucăţi de metal în forţele de ordine kosovare.

Niciun comentariu: