miercuri, februarie 27, 2008

Românii au salarii mai mici, dar alimente mai scumpe decât în UE

Deşi câştigă mai puţin decât cetăţenii statelor mai vechi din UE, românii plătesc alimentele mai scump, în unele cazuri chiar dublu. Potrivit statisticilor JP Morgan şi Eurostat, veniturile românilor au reprezentat, în 2007, 37% din media UE-25 (Uniunea fără România şi Bulgaria), în vreme ce preţurile produselor alimentare s-au situat la 71%.

Statisticile sunt confirmate de prelucrările efectuate de Banca Naţională a României, potrivit economistului-şef al instituţiei, Valentin Lazea. Cele mai scumpe produse alimentare din România sunt uleiurile şi grăsimile (102% faţă de media europeană), laptele, brânza şi ouăle (95%), fructele şi legumele (69%), pâinea şi cerealele (61%), carnea şi preparatele aferente (59%). Situaţia este similară în Bulgaria, potrivit Eurostat şi JP Morgan.

Analiştii consideră că alimentele sunt atât de scumpe în România şi Bulgaria, în raport cu veniturile cetăţenilor acestor ţări, din cauza lipsei concurenţei de pe piaţa producătorilor.

from adevarul.ro

Niciun comentariu: