marți, februarie 26, 2008

ACORD RUSO-MAGHIAR PRIVIND GAZODUCTUL SOUTH STREAM

Moscova şi Budapesta vor semna un acord de cooperare asupra proiectului de gazoduct, South Stream. Declaraţia a fost făcută de premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, care a precizat că memorandum-ul va fi semnat, cel mai probabil joi, la Moscova. Gazoductul South Stream va fi destinat diversificării rutelor de transport a gazului rusesc spre Europa. Până acum, Gazprom a mai încheiat acorduri de parteneriat cu Bulgaria şi Serbia.

Reprezentanţii Rusiei şi Serbiei au semnat, luni, la Belgrad, un acord privind înfiinţarea unei companii mixte care va construi tronsonul din Serbia al conductei South Stream. Contractul valorează aproximativ jumătate de miliard de dolari, iar construcţia ar trebui să înceapă în 2012.

Gazoductul South Stream este unul dintre concurenţii direcţi ai proiectului gazoductului european Nabucco, la care Bulgaria este, de asemenea, parte alături de Turcia, România, Ungaria şi Austria, dar care, spre deosebire de South Stream, ar ocoli complet Rusia.

South Stream va porni din portul rusesc Beregovaya, din acelaşi punct din care porneşte şi conducta submarină Blue Stream, spre Turcia. De aici, va parcurge aproximativ 900 de kilometri pe sub Marea Neagră până în Bulgaria, uneori la o adâncime de 2 km.

În Bulgaria, gazoductul se va bifurca. Segmentul sudic se va îndreapta spre Italia, pe sub Strâmtoarea Otranto. Al doilea segment, care trebuia să se îndrepte iniţial spre Ungaria via Romania, va lua direcţia Serbiei, unde Gazprom doreste sa construiască, din raţiuni geopolitice, un depozit de gaz care să devină un centru important de distribuţie a gazelor în Europa.

Antena3.ro

Niciun comentariu: