joi, februarie 28, 2008

Scandalul Eurovision: Nico, fii bărbată! Nu te lăsa manipulată de dinozauri

Să ne imaginăm: Nico stă în camera ei şi ţine în mână jucăria de pluş. Este tristă, deşi şi-a văzut visul cu ochii: merge la Belgrad, sau unde se vor ţine semifinalele continentale ale Eurovisionului. Poate va ajunge în finală... Ar trebui să danseze de fericire. Dar... În ochi i se iveşte o lacrimă rebelă, care refuză să se lase ştearsă. Jucăria e mută, nu o poate consola. E un animăluţ de pluş care nu poate să roşească. Nici să îi explice că nu merită să îşi pună în pericol reputaţia pentru o piesă imitată, care va declanşa un scandal continental. Oricum, ştie şi Nico. Dar refuză să accepte evidenţa. Atât de mult şi-a dorit să reprezinte România...

Uneori, preţul care trebuie plătit pentru împlinirea unei dorinţe este prea mare. Ştim, şi totuşi parcă suntem dispuşi să achităm factura. Pactul cu diavolul este tentant... Uităm să ne întrebăm ce va fi a doua zi. Aşa păţeşte Nico. A devenit o jucărie. Ca şi animăluţul de pluş. O jucărie vie, însă, pe care „specialiştii” muzicii româneşti o folosesc aşa cum vor. Dacă frumoasa imitaţie „Pe-o margine de lume” era interpretată doar de Vlad Miriţă, până acum scandalul era terminat. De fapt, nici nu se ajungea aici. Dar a fost Nico. A atras voturi din public, simpatii din partea unor juraţi... Acum însă, ca un animăluţ de pluş, ea a spus doar ce îi fusese fixat. A negat evidenţa, riscându-şi cariera pentru a ajuta la perpetuarea putreziciunii din muzica uşoară românească.

Nico, iată cum sună suprapunerea pieselor!



O simplă jucărie?! Nu este posibil aşa ceva. Revolta fiecăruia dintre noi este firească. Nu Nico! Alte „dive”, poate, dar nu ea. Şi totuşi... Ca un copil care a căpătat o prăjitură, interpreta se încăpăţânează să nu vadă eticheta pe care scrie, mare: „Expirat”. Prăjitura e otrăvită, Nico! Nu o mânca! Uită-te la cei care au pregătit-o şi îţi vei da seama că nu merită!

De pildă, se agită de mama focului susţinătorii „copiuţei” să demonstreze că este cineva în spatele campaniei de descalificare a minunatei creaţii „Pe-o margine de lume”. Moga, Fornea... Degetul acuzator nu mai pridideşte să arate... Doar spre pieptul adevăratului vinovat nu se îndreaptă. În rest, împroaşcă peste tot cu noroi. Era de aşteptat. Pentru că aşa, arătând spre alţii, abaţi atenţia opiniei publice de la adevăratul subiect: piesa riscă să fie eliminată chiar la Belgrad. O apoteoză a ruşinii pe care unii par interesaţi să o păţească România.

Sigur, cei care au dat certificatul de garanţie încearcă să liniştească spiritele. „Riscul este minim, dar depinde de ce comisie au ei. Cele şase note identice ale refrenurilor pieselor sunt cântate diferit, iar armonizarea este diferită, însă cele două piese au tempo-uri şi tonalităţi asemănătoare. Ceea ce-i riscant totuşi, este că notele identice sunt la marca piesei, şi anume la finalul refrenului”, a declarat Eugen Rotaru, unul dintre „judecătorii” contestaţiei respinse de moculescieni. El merge până la capăt cu gluma şi afirmă că, în cazul în care „comisia este de specialişti, va observa că sunt diferenţe între melodii”.

Normal, el înţelege probabil prin specialişti „experţi patentaţi” made in Romania. Din păcate, minimul se transformă în maxim. Dinozaurii noştri sunt unici sau, măcar, sunt singurii care procreează şi încearcă să readucă la viaţă o lume dispărută, pentru puii lor. Singura şansă ar fi ca respectiva comisie să fie formată din surzi. Dar nu se va întâmpla asta. Măcar pentru că minunaţii noştri muzicieni din juriu au votat naţionalist şi nici măcar nu au ascuns acest lucru! În numele intereselor de clan, terfelesc imaginea ţării.

Greu de crezut că, în marea Europă, oricât de unită ar fi ea, se vor găsi atât de buni specialişti care să spună publicului - ştiind că acesta are acces la „suprapunerea” pieselor - că este prost. Aşa ceva se poate întâmpla numai în ţara dinozaurilor. În care - cred ei! - suntem condamnaţi să trăim! Din fericire, se înşală. Chiar dacă au tupeul să nu răspundă la sesizarea făcută de noi, chiar dacă inventează tot felul de chichiţe şi de subterfugii, trebuie să le fie clar: ne-am trezit. Iar lumea dispărută a rămas în vis. O dovedesc din plin cele peste 10.000 de semnături strânse pentru descalificarea „copiuţei”. O dovedeşte reacţia publicului, extrem de activ şi de implicat. Coşmarul s-a terminat! Dinozaurii nu ne mai pot călca în picioare...

Să reascultăm „Shine”, adevărata reprezentantă a României la Eurovision!



from antena3

Niciun comentariu: