luni, octombrie 15, 2007

Mancarea se scumpeste in toata Europa


Recolta dezastruoasa din aceasta vara si cresterea consumului intr-un ritm mai accelerat decat investitiile in productie genereaza adevarate explozii ale preturilor la alimente in toata Europa. Cele mai pesimiste estimari pentru Romania indica majorari de preturi de 15% la carne, 30% la lapte, 40% la legume, 50% la paine.



Paine, carne, lapte, ulei si legume mai scumpe. Consumatorii europeni, inclusiv romanii, vor observa majorari semnificative pe etichetele de pret ale acestor produse in urmatoarele trei luni, avertizeaza producatorii de alimente, care dau vina pe explozia preturilor la materia prima. In functie de categoriile de produse, majorarile nu scad sub 10% si merg pana la 50% din pretul produsului din timpul verii.

Asa se face ca, in decembrie, vom ajunge sa platim 4 lei pentru o paine de un kilogram care costa, in vara acestui an, 3 lei, pana la 6 lei pentru o sticla de ulei, 4 lei pentru un litru din cel mai ieftin lapte si chiar 6 lei pentru o conserva de gogosari de fabricatie romaneasca.

Cu exceptia painii, care s-a scumpit din vara si pana acum cu circa 10%, preturile la alimente nu au fost majorate semnificativ in Romania, iar producatorii au anuntat ca scumpirile vor incepe la mijlocul lunii octombrie. In Europa, in schimb, cresterile de preturi la alimente se produc constant inca de la sfarsitul lunii august, iar consumatorii sunt alertati ca procesul este departe de a se opri, semnaleaza AFP.

Cauze: seceta si lipsa investitiilor

Seceta prelungita din aceasta vara si lipsa unui sistem de irigatii pregatit pentru astfel de situatii au condus la o recolta de cereale, la nivel national, mult mai slaba fata de anul trecut. Situatia este similara in intreaga Europa, motiv pentru care pretul unei tone de grau a crescut pe pietele internationale de doua ori si jumatate, in comparatie cu 2006.

„Graul se vinde acum cu 260 de euro pe tona, fata de 110 euro pe tona in 2006. Daca va ajunge la 300 de euro pe tona, painea se va scumpi foarte mult”, explica Aurel Popescu, presedintele Rompan, patronatul din industria painii.

Si porumbul s-a scumpit pentru ca recolta a fost slaba: o productie de 3,6 milioane de tone de porumb in acest an, fata de recolta de aproape 9 milioane de tone in 2006, potrivit Ministerului Agriculturii.

Majorarea preturilor la cereale va duce, in aceasta perioada, la cresteri ale preturilor la carne si lactate, precum si la ulei. „Si fructele si legumele vor fi mai scumpe cu circa 40%, pentru ca recolta slaba din acest an ii va obliga pe procesatori sa importe produsele”, explica Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara.

Interdictia la export aplicata producatorilor de carne, precum si reducerea consumului de carne ca urmare a declansarii focarelor de pesta porcina nu vor scumpi carnea si mezelurile cu mai mult de 10%-15%. „Cresterea se va produce in etape, dar cu siguranta nu se va opri in iarna”, spune Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.

Preturi mai mari si in Europa

ITALIA. Institutul italian de statistica indica preturi mai mari la paine cu peste 7% in septembrie, fata de aceeasi perioada din anul trecut. Producatorii se apara si spun ca alimentele s-au scumpit in ultimii zece ani cu 28%, fata de 30% - avansul inflatiei.

SPANIA. In magazine, pretul painii a crescut cu peste 8% intr-un an, cu 11% la carne de pasare si lapte si 7% la fructe si legume.

GERMANIA. Fructele s-au scumpit cel mai puternic aici si au ajuns sa coste dublu fata de toamna anului trecut, in timp ce untul e mai scump cu 50% fata de perioada verii.

CAUZE SI EFECTE

Si inflatia o va lua razna

Scumpirile aplicate produselor alimentare se vor reflecta direct in inflatie. Primele scumpiri din aceasta toamna au contribuit la cresterea inflatiei pe luna septembrie pana la 6,03%, cel mai ridicat nivel din august 2006 pana acum.

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, preturile marfurilor alimentare au crescut in luna septembrie fata de august cu 1,94%. Cresterea preturilor la alimente a fost determinata, in principal, de scumpirea uleiului - cu 18,52%, a oualor (15,11%) si a legumelor (2,66%). Din categoria legumelor, cartofii au inregistrat cel mai important avans, de 9,19%, in timp ce preturile la fasole boabe si alte leguminoase au urcat cu 3,74%.

Probleme similare exista si in Europa: analistii estimeaza ca o accentuare a inflatiei in zona euro pare inevitabila, din moment ce preturile alimentelor au o pondere de 15,6% din indicele care masoara inflatia in cele 13 state membre. Inflatia in zona euro a ajuns deja, in septembrie, la 2,1%, fata de 1,7% in august, depasind pentru prima data in acest an tinta Bancii Centrale Europene, de circa 2%.
from evz

Niciun comentariu: