marți, octombrie 16, 2007

Ne slăbeşte sănătatea


CE BEM, CE MÅNCÅM
Souplesse este o băutură răcoritoare cu suc şi celulă de grepfrut, fructoză şi îndulcitori, care pare că se adresează femeilor dornice să îşi păstreze silueta cu orice preţ. După ingredientele produsului însă, ele plătesc tribut sănătăţii.


Lista de ingrediente de pe eticheta băuturii Souplesse arată că producătorul a amestecat în apă nişte substanţe chimice şi nişte celule de grepfrut: "apă, suc de grepfruit (min. 12%), fructoză, celule de grepfrut (2%), acidifiant: acid citric E 330, îndulcitori: fructoză, ciclamat de sodiu E 952, acesulfam K E 950, aspartam E 951, aromă naturală, stabilizatori: pectină E 440 şi gumă de carruba E 410, conservanţi: benzoat de sodiu E 211 şi sorbat de potasiu E 202, colorant natural: beta caroten E 160". Pentru doamnele care vor să ştie câte calorii au luat după un pahar ni se oferă şi informaţiile nutriţionale pentru 100 de ml: "valoarea energetică medie 10,0 kcal (41,6 kj), proteine < 0,1 g, carbohidraţi 2,1 g, din care zaharuri 2,1 g, grăsimi < 0,1 g, din care saturate < 0,1 g, sodiu 0,006 g".


ANALIZÅ. Souplesse este o băutură pe bază de apă, suc de grepfrut, glucidul fructoză, pulpă dezagregată de grepfrut (celule!) şi un cocteil de aditivi alimentari care concurează în periculozitate. Dintre aditivi remarcăm îndulcitorii intenşi de sinteză chimică E 950, E 951, E 952, care în literatura de specialitate sunt incriminaţi într-o serie de tulburări care pot culmina cu apariţia cancerelor, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, cu nimic mai prejos sunt şi conservanţii utilizaţi, în special E 211, benzoatul de sodiu. Cu riscul de a ne repeta, reamintim că nici un suc din fructe sau legume nu este echivalent din punct de vedere al valorii nutriţionale cu fructele şi legumele crude şi sucul acestora obţinut şi consumat pe loc (fresh). Produsul conţine o sursă de fenilalanină.


CONCLUZII. Având în vedere compoziţia produsului şi faptul că nu este o băutură obţinută din fructe prin stoarcere pe loc, aceasta nu este recomandată copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor cu sensibilităţi la aditivii alimentari folosiţi, adolescenţilor, bătrânilor, suferinzilor de anumite maladii, în special neurologice şi neurodegenerative, alergicilor, astmaticilor. Astfel de produse nu pot înlocui în dietă fructele şi legumele proaspete. Produsul este interzis suferinzilor de fenilcetonurie.
from jurnalul

Niciun comentariu: