duminică, octombrie 14, 2007

ROMANIA - OLANDA 1-0 / GOIAN, OMUL CALIFICARE


PROVIDENTIAL Dupa ce golurile sale au dus Steaua în grupele Ligii, fundasul ros-albastrilor a marcat si pentru nationala, "împingând-o" pentru prima oara dupa opt ani la un turneu final
Nu sunt primitori Balcanii cu olandezii. La fel ca la Sofia, unde au remizat cu bulgarii, România i-a asteptat cu ploaie si frig pe fotbalistii lui Van Basten.

Ploua pentru toti la Constanta, mai putin pentru Seedorf, care pare ca evolueaza pe mocheta din sufragerie. Când ajunge la el, mingea nu mai aluneca, ci se supune docil. Doar cinci minute îi trebuie sa îsi regleze "frânele" si apoi mijlocasul cu patru Ligi ale Campionilor în CV începe recitalul. Pase din prima, preluari de manual, balonul capata efecte de biliard din devierile sale, iar Rat face cunostinta cu forta olandezului, când, dintr-o contra cu milanezul se trezeste în panourile publicitare. Chivu e ud nu numai de la ploaie, ci si de cât l-a transpirat Seedorf, omul ale carui ghete au dictat ritmul primei reprize. Ovidiu Petre, Codrea si Nicolita stau numai în alunecari, încercând sa întrerupa firul paselor olandeze. Ogararu îl tamponeaza pe Robben, iar Goian îl tine numai pe jos pe Van Nistelrooy. In atac, contam doar pe sprinturile lui Mutu si Marica, "Briliantul" având singura actiune periculoasa a tricolorilor din primul act.

Olandezii ne invita la atac, dar Codrea, Chivu si Ovidiu Petre baga capetele în pamânt si mai sapa niste transee. Surprinsi de prudenta alor nostri, olandezii încearca sa iasa la joc, dar nici ei nu prea par convinsi de ce trebuie sa o faca. Stiu ca un egal îi trimite sigur la Europene. Stadionul freamata doar la cornere, când Goian, cu pasul sau greoi, vine de fiecare data în careul batavilor, dar centrarile lui Nicolita se lovesc de fundasii lui Van Basten. Timpul trece, ne îndreptam spre o remiza fireasca. Mai aruncam o lovitura libera prin fata lui Stekelenburg, Codrea deviaza, Stekelenburg respinge, dar doar pâna la providentialul Goian, care, dupa ce a calificat Steaua în Liga Campionilor, împinge si România la EURO 2008. Piti sare bucuros de pe banca, asa cum a sarit si în '99, atunci când a trimis nationala la ultimul ei turneu final. I-a iesit înca odata, iar tricolorii, lideri ai grupei, se duc în vacanta la Sofia. Numai un dezastru i-ar împiedica sa nu mearga la anul în Austria si Elvetia.

România: 1. Lobonţ - 2. Ogăraru, 4. Tamaş, 15. D. Goian, 3. Raţ - 6. Codrea, 8. Ov. Petre, 5. Chivu - 16. Nicoliţă, 9. Marica (21. D. Niculae '71), 10. Mutu. Antrenor: Victor Piţurcă.

Olanda: 1. Stekelenburg - 2. Heitinga (12. Jaliens '68), 3. Ooijer (17. Koevermans '85), 4. Mathijsen, 5. Bouma - 10. Seedorf, 6. De Zeeuw, 8. Van Bronckhorst - 7. Van der Vaart, 9. Van Nistelrooy, 18. Robben (11. Babel '78). Antrenor: Marco van Basten.

Cartonaşe galbene: Ogăraru '75, Tamaş '80, Mutu '87, Nicoliţă '90, Codrea '90+2 / Van Nistelrooy '65, Mathijsen '66, Van Bronckhorst '74
from prosport

Niciun comentariu: