vineri, octombrie 12, 2007

O poveste din ROMANIA! Remes-Ciorba-Muresan





Eroii spagii date la televizor, Remes si Muresan, ambii fosti ministri ai agriculturii, detin proprietati impresionante in Baia Mare. Trei lucruri din Baia-Mare se vad din satelit: cosul fostului combinat de cupru Phoenix, prefectura (cea mai inalta din Romania) si casa lui Remes.



Aceasta este una dintre cele mai populare zicale care circula printre baimareni.

Casa-palat a fostului ministru al agriculturii este cu adevarat imensa: are trei etaje, plus mansarda, si o suprafata de 893 de metri patrati. Constructia domina autoritar vilele din imprejurimi, desi nici acelea nu sunt niste casute.

In rest, potrivit declaratiei de avere, Decebal Traian Remes mai detine peste cinci mii de metri patrati de teren in Baia-Mare, respectiv in localitatea Basesti (unde are o ferma de porci), un apartament in Baia-Mare si unul in Brasov (pe numele sotiei). In plus, bijuterii, depozite bancare, actiuni si afaceri.

Nici afaceristul Gheorghe Ciorba n-o duce deloc rau. Are doua case (inclusiv sediul celebrei firme de prestari servicii in constructii, Mitrut Com) in Certeze, judetul Satu-Mare, si o vila pe care si-a construit-o in cartierul baimarean Firiza, langa cea a lui Ioan Avram Muresan. Palatul din Baia-Mare arata, mai degraba, ca un motel numai bun sa gazduiasca 8-10 familii de turisti.

Bunicul vindea mere si cumpara pamant

Ioan Avram Muresan are un palat pe malul raului Firiza din Baia-Mare, in mijlocul unui domeniu de trei hectare. Mai detine cateva hectare de teren in oras si imprejurimi, pe care construieste vile pe care apoi le vinde.

„Bunicul Ioan Muresan a cumparat pe vremuri pamanturi de la unguri. Facea afaceri cu mere si, de toti banii pe care ii castiga, cumpara terenuri”, ii explica el lui Ciorba pe una dintre inregistrarile de la DNA.

Fostul ministru mai are un autoturism Jaguar cumparat la mana a doua din Germania, iar dupa anul 2000 a in-ceput sa faca afaceri in domeniul consultantei economice prin firma Consulting International Company. Acum lucreaza, spune el, pentru o firma americana care vrea sa investeasca in Azerbaidjan, afacere de mai multe milioane de euro.

Casa-palat din Firiza e vizibila de departe, gratie turnului tip fortareata medievala. Cladirea se afla in mijlocul unui domeniu de trei hectare, pe care il detine impreuna cu o matusa, Frasana Muresan, de 78 de ani.

De altfel, batrana locuieste chiar la poarta proprietatii, intr-o casa veche, aproape o ruina. „Am un teren in indiviziune cu matusa mea. Cineva i-a bagat in cap ca vreau sa-i iau terenul si de atunci nu mai am pace cu ea”, ne-a spus fostul ministru.

„O fost om pana o ajuns ministru”

Am gasit-o pe Frasana Muresan iesita cu oile, la pascut. „Tatal meu si cu bunicul lui au fost frati. Terenul pe care si-a facut casa a fost al nostru. Eu am un hectar in acte, dar el se tot baga peste el”, spune femeia.

Cat despre scandalul spagii, batrana spune ca ar vrea sa-si vada nepotul in haine vargate. „O fost om pana o ajuns ministru. Apoi nu s-a mai putut intelege nimeni cu el. Io i-am spus sa nu fure ca, dupa ce o ajuns ministru, veneau camioanele cu tegla si alte cele de numa’ numa’. Atunci aducea osenii la cosit, iar amu ii sta otava necosita pe teren. Mi-or zis oamenii ca o fost la anticoruptie. Io nu am vazut, ca n-am televizor, dar tare as fi vrut sa-l vad imbracat in hainele de puscarias”, mai spune matusa Frasana.

Vecinii cu care am vorbit ii tin partea femeii. Unul dintre ei, Sofia Deszi, spune ca fostul ministru este un om rau. „Mai ales sotia lui, doamna Corina, este o femeia cu care nu te poti intelege. In urma cu cativa ani, calul unui vecin, Vasile Muntean, a intrat pe terenul palatului familiei Muresan. Doamna Muresan a iesit cu pusca si a tras de mai multe ori, pana a omorat calul”, spune Sofia Deszi.

ANATOMIA CORUPTIEI

Studiu de caz: cum se da spaga in Romania

Inregistrarile video din scandalul „Remes” prezinta fidel mecanismul spagii in Romania. In rolurile principale vedem trei personaje: un demnitar - Remes, un om influent - Muresan si un afacerist interlop - Ciorba. In plan secund - omul de legatura din teritoriu si statul, eternul pagubit.

Scenariu cu repetitie

Povestea e simpla: afaceristul afla despre o licitatie. Apeleaza la prietenul sau, fost ministru, om cu relatii putenice, de la Ocolul Silvic din Valcea pana la Palatul Victoria din Capitala. Dorinta afaceristului ii e prezentata ministrului agriculturii, care „e sef acolo”. Anchetatorii sustin ca demnitarul a primit 15.000 de euro, palinca - „200 de litri, ca ii place sa beie” - si mezeluri, in schimbul milioanelor de euro de la licitatie.

Rolul acestor „actori” poate fi oricand „jucat” de altcineva. Ministrul e inlocuit cu un primar, iar locul „mituitorului” Ciorba poate fi luat de nea Marin, care doreste un teren „mai la drum”. Cumpararea „bunavointei” nu se face cu cateva mii de euro, ci cu un pumn de maruntis. Iar vitelul despre care vorbeste Muresan se transforma intr-o gaina luata din curte.

Personajul „Ciorba” creioneaza tipul afaceristului parvenit, care vaneaza ocazii rapide de imbogatire, iar ministrul Remes il intruchipeaza perfect pe reprezentantul statului, lucrand in favoarea bunastarii personale, si nu nationale.

Un vitel si un purcel

Filmul de pe cele doua casete e o adevarata tragicomedie. In prima faza, Ciorba gaseste omul care are intrare la „Imparat”. Ioan Muresan indeplineste conditia.

Apoi, pe 31 august, Ciorba il instiinteaza pe „intermediar” ca „a aparut o lucrare” in judetul Valcea, de 35 de milioane de lei. Si il atentioneaza ca nu stie toate noutatile: „Muresan: Pai de ce dracu’ nu mi-o fi spus asta, ma!” / Ciorba: Da, vezi, ca nu ti-a spus! / Muresan: Nu mi-o spus Minodoru’ lu’ peste! (...)” Dialogul se incheie dupa ce „mituitorul” ii da toate indicatiile despre licitatie.

O alta discutie inregistrata este cea in care Muresan solicita „un vitel si un purcel”, sustinand ca urmeaza o intalnire cu Traian Remes. Pe 11 septembrie, destinatarul animalelor este men-tionat de Muresan, sub numele de cod: „Maine trebuie facute, joi ma duc la Imparatu’ cu ele”.

„Intermediarul” nu marseaza doar pe cale profesionala, Remes fiindu-i coleg in guvernarea CDR-ista, el face apel si la sotia ministrului „Caltabos”. Steliana Remes, cu care Muresan este inregistrat vorbind foarte familiar, afla ca va primi „niste chestii de pus in frigider”. Accepta fara suspiciuni si il trimite pe Muresan cu „chestii” cu tot la casa din Baia-Mare.

Dupa ce, pe 13 septembrie, in casa fostului ministru PNL-ist intra lazile cu mezeluri, zece zile mai tarziu, Muresan este filmat cum ii plaseaza lui Remes un plic luat de la Ciorba. Spectacolul abia incepe.

Cine e Minodoru’ lu’ peste?

Omul mentionat in dialogul dintre Muresan si Ciorba e Minodor Vasiloiu, sef al Ocolului Silvic Dragasani inca din 2005. Fost coleg de facultate si de camera cu Gheorghe Flutur, Vasiloiu a fost demis de liderul PNTCD Marian Milut din functia de presedinte al filialei Valcea, partid in care acum este doar membru.

Intrebat ce relatie are cu Muresan, Vasiloiu ne-a declarat ca nu tine legatura cu acesta. „Ultima data ne-am vazut la Congres (n.r. - ianuarie 2007), am baut un pahar de vin impreuna, dar nu am mai vorbit.” Pe scurt, Minodoru ar fi „omul cu pontul”, cel care completeaza in multe cazuri ecuatia „demnitar” (Remes) - „intermediar” (Muresan) - „mituitor” (Ciorba). (Liviana Rotaru)

HAZ DE NECAZ

Cazul „remes”

Un cititor ne-a semnalat ca „remes” in limba maghiara inseamna „groaznic, oribil”. Dictionarul arata ca, spre deosebire de numele fostului ministru, adjectivul unguresc se scrie cu accent ascutit pe primul „e” si cu „s” la final, insa se citeste la fel: remes. In acest context, un jurnalist maghiar din Cluj-Napoca a realizat chiar un joc de cuvinte: „Cazul „remes” al ministrului Remes!”.

Jocul numelor nu se opreste insa aici: un alt cititor a remarcat ca la Ministerul Agriculturii se pastreaza rezonantele istorice: dupa Decebal Traian (Remes), urmeaza Dacian (Ciolos). In fine, n-a scapat cititorilor nici asocierea fonetica intre numele presedintelui (banuit a fi la originea seriei de „intamplari” prin care filmul spagii a ajuns la TVR) si cel al localitatii natale a lui Remes: Basesti.
from dailymotion si evz

Niciun comentariu: