luni, octombrie 08, 2007

Mafia italiană prosperă în Europa

Mafia din Calabria se extinde în Europa din cauza lipsei unei politici comune de luptă împotriva crimei organizate, a avertizat azi un magistrat italian, relatează Reuters.

Nicola Gratteri, procuror care a investigat uciderea a şase italieni în Germania în august, crime comise de mafie, a declarat că organizaţia din Calabria, cunoscută sub numele Ndrangheta, este asemenea unei companii multinaţionale cu ramificaţii "pe toate continentele". El a declarat că Ndrangheta, care este o organizaţie deosebit de importantă în lume în ceea ce priveşte traficul cu cocaină şi care rulează sume de 30 miliarde de euro, este prezentă în Statele Unite, Canada, Australia şi America Latină.

În Europa, s-a infiltrat foarte bine în Germania, Olanda, Belgia, Franţa şi Spania, favorizată fiind de piaţa unică, ce permite oamenilor să călătorească liber în UE, a precizat el.

"Europa ar trebui să realizeze că mafia nu este doar o problemă italiană, este în prezent o problemă a întregului Occident", a declarat Gratteri. "Membri Ndrangheta se deplasează în Belgia, Olanda, Germania aşa cum eu mă deplasez în propriul meu oraş", a declarat el.

Cei şase italieni au fost împuşcaţi în faţa unei pizzeri în oraşul Duisburg, ceea ce a reprezentat cel mai recent capitol din lupta de 16 ani dintre două clanuri Ndragheta în oraşul San Luca din Calabria. Crimele au şocat Germania, demonstrând cât de puternică a devenit Ndragheta în această ţară. Unele dintre persoanele ucise trăiseră aproape toată viaţa în Germania, iar coproprietarul pizzeriei a fost una dintre cele 33 de persoane arestate în Italia pentru aceste crime.

"Nu improvizezi o operaţiunea ca aceasta, înseamnă că organizaţia este bine stabilită şi integrată în ţară", a declarat Gratteri. Potrivit acestuia, cooperarea dintre poliţie şi magistraţii din diverse ţări a fost afectată de lipsa unor proceduri de investigaţie juridice comune. Procurorii italieni, de exemplu, folosesc în mod excesiv interceptările convorbirilor telefonice, ceea ce în unele ţări nu este permis. "În Germania, infracţiunea de asociere în scop mafiot nu exsită (în Codul Penal), iar interceptările convorbirilor telefonice din locurile publice sunt interzise, deci cum poţi şti ce se întâmplă într-o pizzerie?", a declarat Gratteri.

"De la crimele din Duisburg, nu am văzut pe nimeni în Europa să-şi modifice codurile şi procedurile. Cred că oamenii şi-au pierdut interesul, că nu există o conştientizare a problemei", a spus el. "Cooperăm mai bine cu Columbia decât cu unele ţări din Europa", a spus el.
from adevarul

Niciun comentariu: