marți, octombrie 16, 2007

Idoli pentru străini


Ignoraţi de fanii români, tricolorii au fost asaltaţi de francezi pentru autografe şi poze. Într-o perioadă în care fotbalul se chinuie să-şi recapete gloria, există încă sportivi români pentru care turneele finale nu sînt doar amintiri frumoase ale antrenorilor. Pentru că ei le trăiesc. Rugbyştii români, de exemplu, nu au lipsit de la nici o ediţie a Cupei Mondiale, din 1987, de la înfiinţare, şi pînă azi.

Centrul Csaba Gal e unul din cei doi clujeni, alături de Ştefan Ciuntu, care au participat cu lotul naţional la Mondiale în acest an. Csaba a rămas impresionat, în special, de amploarea fenomenului rugbistic în Franţa. "Prin Marsilia ne oprea lumea pe stradă, văzîndu-ne îmbrăcaţi cu treningurile oficiale, să ne ceară autografe şi ne rugau să facem poze împreună", a relatat rugbistul, adăugînd: "Am înţeles că la un meci de campionat au avut 79.000 de mii de spectatori pe Stade de France. Mai mult decît la orice meci de fotbal. Asta într-o ţară care a fost campioană mondială şi europeană la fotbal!". Comparaţii cu România? "Numai în Toulouse au mai multe terenuri de rugby decît există în toată România. Atunci cum să ne comparăm cu ei?"
Fan "All Blacks"
Deşi România a fost umilită de Noua Zeelandă (85-8), Csaba rămîne un fan al "All Blacks": "Noua Zeelandă e, dacă vreţi, ceea ce e Brazilia în fotbal. Nici acum nu îmi vine să cred că i-au bătut francezii. Oricum, rămîn cei mai buni pentru mine. A fost o amintire de neuitat, să joc contra celor pentru care rugbyul e o religie. La o adică, diferenţa de aproape 80 de puncte dintre noi şi ei e firească. Asta e diferenţa dintre rugbyul lor şi al nostru"
from gsp

Niciun comentariu: