miercuri, septembrie 12, 2007

Daniel este noul Patriarh


Mitropolitul Daniel a fost ales azi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. El a obţinut 95 din cele 161 de voturi exprimate, devenind astfel cel de-al şaselea patriarh al BOR.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Daniel, s-a născut la data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş, fiind al treilea copil al familiei.

A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, în perioada 1970-1974, după care a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae.

Şi-a continuat studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).

În 15 iunie 1979 îşi susţine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg.

Din anul 1980, Daniel a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey - Elveţia, unde între anii 1986-1988 a fost şi director adjunct. În acest timp a deţinut şi funcţia de profesor asociat la Geneva şi Fribourg, în Elveţia.

Din anul 1992 este profesor de teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Dumitru Stăniloae' din cadrul Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi.

IPS Daniel a intrat în viaţa monahală la 6 august 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naş de călugărie pe Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Ilie Cleopa.

În perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990, a fost consilier patriarhal, director al Sectorului Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic.

A făcut parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii, înfiinţat în ianuarie 1990, a cărui primă realizare a fost readucerea religiei în şcoli, cu concursul Ministerului Învăţământului.

În martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul 'Lugojanul'. După trei luni, în iunie 1990, a fost ales Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

A fondat numeroase instituţii de învăţământ teologic şi instituţii sociale. Este, totodată, fondator de publicaţii religioase - 'Vestitorul Ortodoxiei', 'Candela Moldovei' - şi al postului de Radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei (1998).
from adevarul

Niciun comentariu: