vineri, septembrie 14, 2007

Unde îşi petrec vacanţa bogaţii României


Mii de români nu ezită să cheltuiască şi peste 10.000 de euro pentru un concediu în cele mai exotice locuri din lume

Maldive, Seycheles, Bora-Bora, Hawaii, Caraibe, Antigua sau Elunda. Croaziere pe hoteluri plutitoare cu o "salbă de stele", care acostează prin cele mai frumoase locuri ale lumii. Destinaţii care pentru mulţi dintre noi rămân doar un vis de vacanţă. Însă pentru românii cu bani ele au devenit realitate.

Piaţa autohtonă a produselor turistice de lux creşte de la an la an, pentru 2007 fiind consemnată o majorare a numărului de clienţi de circa 35% faţă de anul trecut. Ce caută miile de români care-şi permit să cheltuiască sume în euro, cu multe zerouri, pentru un concediu? În primul rând, linişte şi relaxare.

"Nu există destinaţii exotice care să nu fi fost descoprite de români", declară Ion Antonescu, preşedintele Marshall Turism. Şi oferta de petrecere a unui concediu de vis abundă de tot felul de insule, fiecare cu mii de atoli, croaziere de lux, raiul pe pământ.

Cele mai căutate destinaţii pentru o vacanţă de lux rămân tot zonele exotice: Mauritius, Seychelles, Hawaii, Caraibe, Antigua. Aici, turiştii găsesc locurile cât mai izolate la care au visat, cu plaje pustii, şi se cazează în bungalow-uri de cinci stele situate deasupra apei.

Urmează croazierele pe vase de lux, adevărate oraşe plutitoare, unde turistul trăieşte o săptămână de vis, într-o atmosferă desprinsă din filme. Tot în categoria turism de lux pot fi încadrate şi hotelurile de 5* deluxe din zone mai apropiate, cum ar fi Sardinia sau Tenerife. Oricum, a petrece vacanţa în astfel de locaţii reprezintă un privilegiu la care puţini au acces.

La Kempinski Palace cea mai ieftină cameră, 600 de euro "Piaţa de lux în România este foarte puţin dezvoltată. Din numărul total de turişti, circa 1% aleg produse de lux, şi aici mă refer la pachete de cel puţin 2.500 euro de persoană. Un cuplu plăteşte astfel în jur de 5.000 de euro pentru o săptămână doar pentru pachetul de cazare cu mic dejun, dacă se adaugă şi celelalte cheltuieli se ajunge cam la 10.000 de euro", spune Mircea Vladu, manager al agenţiei Prestige Tours.

Dar există destinaţii unde o săptămână cu tot "tacâmul" - spa, masaj, tratamente de împachetări cu alge - costă cât contravaloarea unei maşini. Sunt români care au fost, de exemplu, la Kempinski Emirates Palace, cel mai scump hotel din lume la ora actuală, care l-a detronat pe celebrul Burj al Arab, unde cea mai ieftină cameră costă 600 euro/noapte, doar cu micul dejun inclus.

Dacă mai adăugăm şi transportul (în jur de 1.000 de euro/persoană), plus celelalte mese, se ajunge la o sumă consistentă. "Ca volum de vânzări, Maldive este cea mai căutată destinaţie exotică a agenţiei noastre, atât datorită preţului, cât şi faptului că oferă senzaţia cea mai pregnantă de abandon pe o insuliţă în mijlocul oceanului, pe atolii de câteva sute de metri pătrăţi. Principala atracţie la aceste vacanţe sunt şedinţele de diving în zonele unde coralii şi peştii exotici abundă", declară Aurelian Bratosin, manager Butterfly Tourism.

Clienţii cu bani vor pe atoli Standardul a ceea ce înseamnă lux a evoluat rapid în timp pentru unii dintre conaţionalii noştri. "Acum cinci-şase ani, nimeni nu mergea la all-inclusive, acum 80% din pachetele pe care le vindem sunt în acest sistem.

Oricum, clienţii care au bani nu se mai mulţumesc cu hoteluri de cinci stele în Turcia, ci vor să-şi petreacă vacanţa în Maldive, Mauritius sau Bora-Bora", spune Antonescu. Odată cu pretenţiile şi nivelul sumei alocate pentru vacanţa de vară, creşte şi numărul de clienţi. "Numărul turiştilor care aleg destinaţii scumpe a crescut în acest an cu 35% faţă de cel înregistrat anul 2006.

Cea mai solicitată destinaţie este Bora-Bora", declară Jeni Costea, manager general al Ultramarine Travel. Mult mai puţini au norocul să ajungă însă aici, principalul impediment fiind legat nu de preţul pachetului, ci de obţinerea vizei pentru Statele Unite. Bungalow-urile cocoţate pe piloni înfipţi în atoli, izolate de lume, care nu au niciun mijloc de comunicare cu restul mapamondului, sunt şi cele mai preferate de clienţii de top. Motivul? Aceştia nu caută vacanţele active, ci momentele de relaxare, liniştea după un an de muncă.

Şi posibilităţile de relaxare, astfel încât sunt la mare căutare resorturile luxoase, care oferă posibilitatea unor tratamente diferite. "Cei care vin la noi la agenţie vor, în primul rând, cazare de foarte bună calitate, pentru a se odihni. Se interesează şi dacă pot face diferite activităţi, dar le lasă pe planul secund, numai pentru momentele în care au chef să le facă", mai spune oficialul Ultramarine Travel.

"Foarte mulţi oameni de afaceri ne spun că vor un loc unde să se relaxeze şi să nu-i deranjeze nimeni. Aceştia vor, în general, insule şi hoteluri de cinci stele, cu baze de tratament", ne mai spune Ion Antonescu. În ultimii ani, oferta de croa­ziere de lux atrage din ce în ce mai mulţi români, prin calitatea serviciilor. Adriana Goicea, manager Prompt Service, ne descrie atmosfera de pe vasele de croazieră de lux:

"Lifturi de sticlă îl duc pe turist de la primul nivel până la ultimul, permiţându-i acestuia să vadă un lux orbitor: promenada cu magazine de bijuterii, ceasuri, haine de firmă şi cafenelele cochete, teatrul, cinematograful, cazinoul, patinoarul (doar trei vase au patinoar).

La ultimul nivel al vasului, situat de obicei la etajul 14, există câteva piscine, un centru spa, unul de înfrumuseţare şi sală de forţă. De altfel, o familie de români a stabilit recordul la vânzările de bijuterii pe vasul Navigator of the Seas, cumpărând cel mai mare rubin - de 10.000 de dolari".

Cât costă o vacanţă de lux?

Mauritius
Hotel Oberoi 6* - Leading hotel of the world - luxus pool villa - 11.863 de euro

Maldive
Hotel One & Only 6* - beach villa cu piscină proprie – 4.526 de euro

Seychelles
Constance Lemuria Resort 5* - senior suite – 6.075 de euro

Pachetele cuprind:
- avion
- transfer cu feribot
- cazare cu demipensiune Mauritius
Hotel Oberoi 6* - Leading hotel of the world - luxus pool villa - 11.863 de euro
from adevarul

Niciun comentariu: