vineri, septembrie 14, 2007

Restaurantul bancherilor a costat un milion de euro


Cel mai ieftin meniu la „Heritage" costă 75 de lei, iar o sticlă de şampanie, peste 1.000 lei.

Şapte bancheri au deschis ieri, în centrul Bucureştiului, un restaurant în care au investit peste un milion de euro. Acţionarii vor să facă din "Heritage" un etalon al gastronomiei din zona de sud-est a Europei.

O clădire patrimoniu naţional, în care pătrunzi admirând uşa masivă din lemn, după care forfota nebună a oraşului se disipează pe fundal de piano. Locaţia nu este altceva decât reşedinţa premierului liberal Gheorge Tătărescu din perioada interbelică, care după renovare şi redecorare te întâmpină elegant şi sofisticat. Bucatele alese pentru „cunoscători" sunt atuul pe care mizează investitorii.

Pentru aceasta a fost adus „un chef" francez, David Contant, despre care se spune că are o faimă care-i depăşeşte cu mult vârsta: este şcolit la restaurante de trei stele „Michelin" din Franţa, şi nu numai. Unul dintre acţionari, Marian Popa, spune că obiectivul stabilit pentru următorii doi-trei ani este ca restaurantul să reuşească să intre în familia Michelin, unde o stea se obţine după îndeplinirea unor condiţii riguroase, precum servirea întotdeauna a unor bucate proaspete (astfel încât sunt interzise congelatoarele) şi o servire ireproşabilă.

Dacă acest vis se va îndeplini, "Heritage" va deveni primul resturant din sud-estul Europei care va purta o stea „Michelin". La asemenea pretenţii, un meniu şi preţuri pe măsură. Acum promoţionale, pre­ţurile pleacă de la 75 de lei meniul de prânz, până la 420 lei un meniu „en fete" de la antreuri la desert.
Leasing pentru utilaje

Acţionarii au cheltuit până acum peste un milion de euro, sumă aproape dublă faţă de calculele iniţiale. Problema banilor nu pare să fi fost însă un impediment pentru acţionari. Oricum, după cum ne-a declarat Tiberiu Sandu, un alt acţionar, investiţiile efectuate nu au fost cu împrumuturi de la bănci.

„S-au luat însă unele echipamente în leasing", spune Sandu, care apre­ciază că spre finele anului investiţia va începe să producă profit. Dan Pascariu, preşe­dintele UniCredit Ţiriac, deţine aproape 10% din acţiuni şi a investit aici peste 100.000 de euro.

Nu se declară un gurmand, ci un iubitor de „mâncăruri bune, fine şi diferite" pe care le încearcă ori de câte ori vizitează locuri noi din străinătate. Pe lista acţionariatului figurează şi soţia lui Radu Gheţea, preşedintele CEC, Răsvan Radu, preşedinte executiv UniCredit Ţiriac Bank, Roxana Moldovan, vicepreşedinte ABN Amro Bank, Robert Rekkeres, director general al Băncii Transilvania.

„Clientii care vin la noi sint, in general, din categoria upper management, cunostinte ale actionarilor ori expati. Cei mai multi vin sa discute afaceri intr-un cerc restrins ori sa se relaxeze citeva ore seara dupa o zi stresanta la birou“, a spus Sandu. Potrivit acestuia, Heritage este singurul restaurant din sud-estul Europei clasificat de Michelin (n.r. - cel mai important instrument de ierarhizare a restaurantelor frantuzesti) si a fost declarat cel mai bun restaurant din Romania inca dinainte de deschidere.

La pretentiile restaurantului, servirea si bucataria nu pot fi decit pe masura. Chef-ul este francezul David Contant, desemnat unul dintre cei mai promitatori bucatari francezi, ajutat de un sef patiser de aceeasi origine si de un subsef german. Pe linga cei trei mai exista inca 17 bucatari romani. „Practic avem 20 de bucatari la 100 de clienti, cit este capacitatea maxima a restaurantului, toate preparatele fiind realizate pe loc“, spune Sandu. Toti chelnerii de la Heritage sint scoliti in restaurante din strainatate si vorbesc cursiv cel putin o limba de circulatie internationala. Acestia sint remunerati in functie de performante, ca de altfel si chef-ul, care, din spusele actionarului, Sandu este printre primii zece cel mai bine platiti bucatari din tara.
from adevarul si cotidianul

Niciun comentariu: