joi, octombrie 25, 2007

UE insistă ca România să modifice taxa de primă înmatriculare

Comisia Europeană va trimite până la sfârşitul anului o a doua scrisoare de avertizare României dacă guvernul nu modifică taxa de primă înmatriculare până atunci. Un oficial european a afirmat că executivul încearcă să tragă de timp însă Comisia nu aşteaptă la infinit. Corespondentul nostru la Bruxelles, Dana Spinanţ are mai multe amănunte.

Comisia a deschis o procedură de încălcare a tratatului împotriva României, în martie, pe motiv că taxa discriminează maşinile second-hand aduse din străinătate şi încalcă articolul 90 din Trataul Eropean. Din martie şi până acum autorităţile din România au fost în contact cu experţii europeni care au sfătuit ministerul de Finanţe cum să schimbe taxa. Dar după cinci luni comisia avertizează că aceste discuţii nu se pot prelungii la infinit şi că va trimite o nouă scrisoare României lansând a doua etapă a procedurii.

Dacă guvernul nu pune în practică o nouă taxă aliniată la cea comunitară nici după cea de-a doua scrisoare, cazul va ajunge la Curtea de Justiţie de la Luxembourg. Curtea poate amenda România şi îi poate ordona să despăgubească cetăţenii care au plătit taxa considerată discriminatorie
CE va trimite o a doua scrisoare de avertizare până în decembrie.
from adevarul

Niciun comentariu: