sâmbătă, octombrie 27, 2007

“Cu soarta si cu Dumnezeu nu te poti juca. Pe ei nu-i dribleaza nimeni.” Nicolae Dobrin (1947-2007)


AMINTIRE Dobrin (în dreapta) alaturi de coechipierii sai dinamovisti de la nationala: Dumitrache (decedat si el în acest an), Radu Nunweiller, Mircea Lucescu si Cornel Dinu

AMINTIRI Dobrin nu a jucat deloc la Mexico ‘70, din cauza unei partide de poker.

Nicolae Dobrin nu era deloc înghitit de grupul dinamovistilor de la prima reprezentativa.

Desi toata lumea stia ca motivele pentru care "Printul din Trivale" nu a evoluat la Guadalajara au fost fotbalistice, de vina fiind un conflict cu Angelo Niculescu, povestea a plecat de la o partida de... poker. Cu câteva luni înaintea turneului final, nationala se afla într-un cantonament prelungit în Cipru si Grecia. Cunoscut drept un jucator foarte bun de carti, "Gâscanul" a jucat într-o seara contra dinamovistului Radu Nunweiller. Din câteva mâini, Dobrin i-a luat adversarului 300 de dolari, iar dupa doua seri, la ora revansei, l-a scuturat pe acesta de alti 7.000 de "verzisori"! Noaptea, Nunweiller a încercat sa-i fure banii în timp ce dormea, dar nu a reusit, deoarece "Gâscanul" se culcase cu plicul sub pijama. Furios, dinamovistul s-a plâns a doua zi colegilor sai de la club, Cornel Dinu si Mircea Lucescu, care i-au solicitat lui Dobrin sa-i înapoieze banii pagubasului. Cum fostul mare fotbalist a refuzat, cei doi s-au dus la antrenorul Angelo Niculescu si i-au spus: "Ori îi da toata suma înapoi, ori îl pedepsesti, pentru ca altfel nu mai jucam noi!". Speriat, tehnicianul a încercat sa medieze conflictul, dar, aflat la mijloc, a trebuit sa aleaga. Dobrin a devenit apoi persona non-grata la lot, iar la Mondialul din Mexic a privit de pe margine toate meciurile.

L-a plesnit pe Dinu!

INCIDENT "Procurorul" a încasat-o pentru ca l-a luat la rost pe colegul sau de la nationala

Unul dintre fostii coechipieri ai "Gâscanului" a rememorat un alt conflict pe care acesta l-a avut, de data asta cu Dinu, în Israel, într-o seara de cantonament la nationala, eveniment de asemenea petrecut înaintea Campionatului Mondial din Mexic.

"Intr-o seara, «Para» (n.r.-Dobrin) si cu alti câtiva baieti se închisesera într-o camera, unde jucau carti, mai beau un sprit. La un moment dat, pe la 1 noaptea, si-a facut aparitia si Cornel Dinu, care a început sa-i ia la rost: «Eu sunt capitanul echipei, treceti la culcare imediat!». In secunda doi, Dobrin s-a ridicat de pe scaun si l-a pocnit cu toata puterea în plina figura, încât Dinu a cazut lat. «Ce-ai facut, l-ai lesinat?», l-au întrebat speriati baietii, la care Gicu a raspuns: «N-am vrut, ba, sa-i dau tare, da’ ce capitan e el?». Ulterior, Cornel Dinu l-a ajutat însa pe Dobrin. In 1992, pitesteanul a suferit un accident minor în timp ce juca tenis de picior, dar a ignorat rana, care s-a infectat. Aflat la un pas de septicemie, "Gâscanul" s-a dus la doctor, care i-a spus ca nu are ce-i face si ca singura salvare poate veni numai de la Bucuresti. Aflând despre cele petrecute, Cornel Dinu a intervenit de urgenta si, datorita interventiilor sale, l-a internat pe Dobrin la Spitalul Militar.

"Vrei tricoul meu? Poftim! Ti-l dau!"

INEDIT La un meci de campionat, din 1968, FC Arges - Progresul, jucatorul Neacsu de la oaspeti l-a apucat în disperare de cauza de tricou pe Dobrin, ca o ultima solutie în a-l opri din drumul spre poarta. Calm, acesta s-a oprit, si-a scos tricoul si i l-a oferit: "Daca vrei tricoul meu, poftim!", i-a zis în zeflemea "Gâscanul".

N-a înregistrat marca "Ochii lui Dobrin"

DECIZIE Desi Dobrin se jura ca nu a baut niciodata din aceasta licoare, tuica de Pitesti a fost denumita de oameni "Ochii lui Dobrin" înca de acum patru decenii, din cauza ca eticheta avea desenate doua prune albastre, precum ochii marelui fotbalist. Dupa Revolutie, mai multi oameni i-au propus lui Dobrin sa-si faca un business de pe urma acestei denumiri, dar fostul international a refuzat. "Mi-a parut rau ulterior, pentru ca ar fi putut fi o afacere buna. As fi putut înregistra aceasta marca la OSIM", ne-a marturisit "Gâscanul" în urma cu câteva luni.
from prosport

Niciun comentariu: