miercuri, septembrie 19, 2007

Porumbeii poluează Piaţa San Marco


Să arunci cu orez sau cu grâu peste nuntaşi, la ieşirea din primărie sau biserică, este una dintre cele mai dragi tradiţii ale italienilor. Cu toate acestea, din cauza porumbeilor care îşi depun excrementele acide pe clădirile istorice ale Veneţiei, primarul Massimo Cacciari e gata să interzică acest obicei, ce încurajează înmulţirea păsărilor, întrucât se teme că turiştii vor refuza să mai viziteze un oraş plin de găinaţ.

Romanii aruncau cu grâu peste nuntaşi ca să le ureze tinerilor căsătoriţi prosperitate şi fertilitate. Mai târziu, pentru că era alb şi simboliza puritatea miresei, grâul a fost înlocuit cu orez. Boabele rămase pe jos au atras întotdeauna păsările şi, dintre toate, cei mai norocoşi au fost porumbeii, care au fost imediat „adoptaţi" de oameni şi biserică, întrucât simbolizau pacea şi buna înţelegere.

Astăzi însă, pornind de la cele câteva sute de porumbei care s-au aciuiat în Piaţa San Marco la începutul secolului, uriaşul stol de porumbei a ajuns să numere peste 40.000 de indivizi.

Curăţenia costă o mică avere

La început, turiştii se amuzau de prezenţa miilor de porumbei şi se grăbeau să le cumpere hrană, de la chioşcurile de pe margine. Astăzi, hrana nu se mai vinde, dar turiştii continuă să le ofere pâinea de la restaurante sau snacksurile cumpărate de la chioşcuri. Ce-i drept, păsările mănâncă orice. Dar chiar şi turiştilor li se cam taie cheful după ce porumbeii îi bombardează cu excremente tocmai pe hainele elegante, pe care le poartă în drum spre unul dintre nenumăratele muzee.

Primăria se teme că turiştii vor ajunge să evite Veneţia, nu doar pentru că-şi ruinează hainele, cât mai ales pentru că statuile şi clădirile istorice au un aspect jalnic când sunt pline de găinaţ. „Am angajat 300 de persoane care toată ziua mătură şi şterg după porumbei, dar nu se mai poate. Sunt mai mult de 40.000", se plânge disperat Massimo Cacciari. El a precizat că primăria plăteşte câteva mii de euro pe zi pentru a curăţa obiectivele turistice, dar munca pare a fi zadarnică.

Nunţile, principala sursă de hrană

La Veneţia, în Piaţa San Marco, au loc peste 1.000 de nunţi pe an, adică cel puţin trei nunţi pe zi în sezonul cald. Nunţile veneţiene sunt renumite pentru fastul cu care se îmbracă nuntaşii, iar turiştii sunt întotdeauna invitaţi să participe la urările de prosperitate, organizatorii oferindu-le orezul necesar. Făcând un calcul simplu, orezul aruncat la o nuntă ajunge cât să hrănească cel puţin 10.000 de porumbei. Şi cum sunt trei-patru nunţi, e limpede cine întreţine stolul uriaş.
from adevarul

Niciun comentariu: