joi, august 02, 2007

Bill Gates: "Imi doresc sa nu fi fost cel mai bogat om din lume"


Bill Gates isi poate permite una din cele mai scumpe case de pe planeta, cele mai rare carti si intalniri cu cei mai puternici oameni de pe glob. Dar cel mai bogat om din lume nu este fericit cu ce are.

Presedintele si fondatorul companiei Microsoft, estimata la 50 de miliarde de dolari, a dezvaluit pentru The Times ca vrea sa renunte la titlul sau: "Imi doresc sa nu fi fost cel mai bogat om din lume", a spus Gates in Seattle. "Nu este nimic bun in asta".

Miliardarul american a declarat la cateva saptamani dupa ce a luat cina la el acasa cu presedintele chinez, Hu Jintao, ca il deranjeaza atentia care i se acorda din cauza averii lui. "Esti mult mai vizibil din cauza asta", a spus Gates.

Intr-un top realizat de revista Forbes, Bill Gates ocupa prima pozitie a clasamentului, fiind cel mai bogat om din lume, inaintea lui Warren Buffett, un guru in domeniul investitiilor.

Presedintele Microsoft a spus ca investitorul miliardar a constituit un factor de influenta in viata lui "datorita integritatii si felului deschis si simplu de a privi lucrurile". Buffet evita sa se afiseze cu masini luxoase, yachturi, vile spatioase, lucruri pe care si le-ar putea permite.

Gates, in schimb, are o vila pe malul lacului in statul Washington de 3.700 de metri patrati cu o biblioteca privata plina cu unele din cele mai rare carti din lume, un teren de golf, un cinematograf si 24 de bai. Colectia sa de arta si de carti cuprinde scrierile lui Leonardo da Vinci pe care le-a achizitionat la pretul de 30,8 milioane de dolari.

De cand a renuntat sa mearga in fiecare zi la Microsoft, in urma cu cinci ani, Gates s-a implicat mai mult in Fundatia Melindei si a lui Bill Gates. Miliardarul promite sa doneze 95% din averea lui inainte de a muri.

Economistii au dezbatut indelung daca exista o legatura vizibila intre bogatie si fericire. James Montier, un strateg de la Dresdner Kleinwort Wasserstein, a sustinut anul acesta ca banii devin irelevanti peste 25.000 de dolari, o suma cu care oamenii isi pot acoperi costurile de baza.

"Bunule Dumnezeu, ai lasat multi, multi oameni saraci.
Imi dau seama ca nu este o rusine sa fii sarac.
Dar nu este nici o mare onoare!
Deci, ar fi ingrozitor sa fii avut si eu doar putin noroc?"
Tevye, "Violonistul de pe acoperis"
from hotnews

Niciun comentariu: