joi, august 02, 2007

„Ochiul şi timpanul“ Unchiului Sam


Casa Albă recunoaşte că americanii sunt spionaţi mai mult decât ştie Congresul

Un înalt oficial din administraţia Bush a recunoscut că programul controversat de supraveghere a convorbirilor telefonice şi a e-mailurilor unor persoane de pe teritoriul american reprezintă doar o parte dintr-un proiect mult mai amplu de spionaj. Cu toate acestea, liderul de la Casa Albă nu este mulţumit şi vrea mai mult.

Directorul Serviciului Naţional de Informaţii, Mike McConnell, a admis, într-o scrisoare trimisă senatorului republican Arlen Specter, membru al Comisiei juridice a Senatului, că există părţi ale programului de supraveghere al Agenţiei Naţionale de Securitate care rămân secrete.

"Acesta este singurul aspect al activităţilor NSA care poate fi discutat public, pentru că numai existenţa lui a fost recunoscută oficial", a afirmat McConnell, citat de "Washington Post". Gestul lui McConnell vine în apărarea procurorului general Alberto Gonzales. Senatorii democraţi au lansat o ofensivă judiciară împotriva acestuia. Ei au cerut desemnarea unui procuror special pentru a stabili dacă acesta s-a făcut vinovat de sperjur când a depus mărturie în Congres despre interceptările considerate ilegale de unii congresmeni.

Creat după atentatele din 11 septembrie 2001, programul interceptărilor extrajudiciare permite NSA să supravegheze fără mandatul unui judecător comunicaţiile prin telefon sau electronice între SUA şi orice persoană din străinătate suspectată de legături cu terorismul.

Pentru administraţie, programul ţine de prerogativele preşedintelui în timp de război, dar pentru opozanţi este un abuz de putere şi este extrem de controversat pentru că, spre deosebire de alte politici antiteroriste, el poate afecta direct milioane de americani. Zeci de plângeri au fost depuse în justiţie împotriva administraţiei şi a operatorilor acuzaţi că au furnizat NSA milioane de liste cu apeluri telefonice sau un acces nelimitat la conversaţiile electronice ale clienţilor lor.

Bush vrea legislaţie mai flexibilă

În ianuarie, adminis­tra­ţia a plasat programul sub controlul unui tribunal specializat, dar a refuzat să precizeze modalităţile de control.

Şeful Casei Albe a cerut Congresului să aprobe modificarea propusă în aprilie la o lege din 1978 (Foreign Intelligence Surveillance Act, FISA) destinată să faciliteze colectarea de informaţii privind indivizi care plănuiesc atacuri în Statele Unite. "În prezent, ne confruntăm cu terorişti care utilizează telefoane mobile de unică folosinţă şi internetul pentru a comunica între ei, pentru a recruta agenţi şi a planifica atacuri împotriva ţării noastre", a spus Bush. "Aceste tehnologii nu existau când a fost votată FISA, în urmă cu aproape 30 de ani, iar legea nu a urmat noile evoluţii tehnologice.
from adevarul

Niciun comentariu: