marți, iunie 03, 2008

CRIZA ALIMENTELOR CONTINUĂ. PREŢURILE VOR CREŞTE CU 40 DE PROCENTE

Criza alimentelor continuă. Preţurile vor creşte cu 40 de procente Preţurile la alimente vor creşte în 2008 cu peste 40 de procente. Anunţul a fost făcut de secretarul Naţiunilor Unite pentru Agricultură, înainte de summitul de la Roma dedicat crizei alimentare mondiale. Europenii nu sunt ocoliţi de criză. Conform unui studiu al Uniunii Europene, bulgarii şi letonii au cel mai mult de suferit din cauza creşterii preţurilor.

Recoltele slabe, stocurile mici şi cererea din ce în ce mai mare pentru alimente au dus la creşterea îngrijorătoare a preţurilor alimentelor în ultimii doi ani. Preţurile s-au dublat în Uniunea Europeană în ultimul an, conform noilor statistici date publicităţii luni de Eurostat.

Creşterile cele mai mari au fost înregistrate în Bulgaria şi Letonia. Cei mai norocoşi par să fie portughezii, francezii şi olandezii pentru că în ţările lor preţurile au crescut cel mai puţin.

Nu numai lactatele au înregistrat creşteri spectaculoase. Şi preţul cerealelor a crescut cu 10 procente, iar carnea s-a scumpit cu peste 4 procente. Motivele acestor scumpiri sunt multiple.

"În Uniunea Europeană creşterea preţurilor este rezultatul recoltelor slabe şi al impactului pe care l-a avut asupra fermierilor preţul mare al petrolului. Vorbim de îngrăşăminte, despre combustibil pentru tractoare", a declarat analistul economic Jeremy Smith.

Liderii mondiali care se întrunesc marţi la Roma vor discuta despre problema preţurilor la alimente şi vor încerca să vină cu soluţii.

Antena3.ro

Niciun comentariu: