vineri, iunie 13, 2008

Berea bate benzina

Dezastru national Se scumpeste berea. Criza hameiului alunga buna dispozitie a romanului dupa meciul cu Franta si porvoaca aprinse dezbateri si inainte de meciul cu Italia. Cine, cum, de ce? Emotia starnita de preconizata crestere cu 10% a pretului berii imi aduce aminte de o secventa dintr-o comedie americana de referinta. O naveta spatiala se indrepta, in deriva spre soare. Stewardesa anunta decesul echipajului si indemna la calm. Pasagerii nu au nici o reactie. Dupa cateva minute stewardesa revine cu vestea ca si pilotul automat s-a defectat iar impactul cu astrul de foc este inevitabil. La fel, nici o reactie; de parca ar fi fost o croaziera galatica pentru turisti surzi. Cu o voce stearsa stewardesa face un ultim anunt: “Ar mai fi o veste proasta. Nu mai este cafea”. Panica generala! Toti pasagerii sar din scaune ca arsi, vociferand si trantind obiectele din jur.

Acelasi tip de reactie intarziata si la fel de vehementa avem si noi astazi; in ciuda semnalelor de avertizare. De aproape zece luni pretul barilului creste si tot creste. Pe noi ne-a preocupat mai curand pretul (administrat) al gazelor care au urcat intr-un an cu mai putin de 10%. Asta in timp ce pretul bezinei a crescut in acelasi interval cu aproape 50%. In timp ce transportatorii vest europenii blocheaza drumurile ai nostri isi vad de drum.

Chiar daca la preturi aproape identice la noi taxele reprezinta 50% din pretul litrului de benzina la pompa iar la francezi, de exemplu, acelesi taxe depasesc 70%. In ciuda inflatiei in crestere nimeni nu este dipus sa impinga un cos mai usor pana la iesirea din hipermaketul atat de hulit. Desi Banca Nationala indemana la prudenta fata de imprumuturile in valuta, prea putini sunt cei care sa ia seama avertismentele. Mai mult imprumuturile ipotecare isi continua tendinta de crestere si sustin preturile din piata imobliara, chiar daca acestea sunt, exagerat de mari.

In alte vremuri scumpriea painii ar fi provocat o unda de soc suficient de puternica sa darame un guvern. Astazi sperantele de mai bine au alte repere. Vorba aceea: “Fie painea cat de rea ieftineste doamne bautura!”. Dar, uite, ca si berea se scumpeste! Huooooo! De parca nu ar fi suficient si cafeaua va incepe sa se joce, si prin pret, cu inimile nostre, pretul mediu al cotatiilor pe pietele externe crescand in ultimul an cu 25%.

Un comentariu de George Vulcanescu.

Sursa: Bloombiz

Niciun comentariu: