marți, iunie 10, 2008

TEHNOLOGIA BLUE-RAY SE RĂSPÂNDEŞTE MAI REPEDE CA DVD-URILE

Singulus: Tehnologia Blue-ray se răspândeşte mai repede ca DVD-urile Compania Singulus a anunţat că a primit în primul trimestru comenzi pentru 21 de aparate de inscripţionare a informaţiei pe suport mobil, utilizând tehnologia Blue-ray. Oficialii companiei au arătat luni într-un comunicat citat de Reuters, că cifrele demonstrează că tehnologia Blue-ray este adoptată mai repede decât predecesoarea sa, inscripţionarea pe DVD, acum 11 ani.

În urmă cu mai bine de un deceniu, în primul trimestru de la lansarea DVD-urilor, au fost comandate numai 17 aparate de inscripţionare, potrivit directorului financiar al companiei, Stefan Baustert, care a mai afirmat că şi alte comenzi au fost deja făcute pentru aparatul de inscripţionare a discurilor optice.

Blue-ray Disc este un format de suport optic care permite inregistrarea şi redarea video-clipurilor hig-definition (HD), precum şi stocare unei mari cantităţi de informaţii. Formatul oferă spaţiu d estocare mai mare decât al DVD-urilor tradiţionale, de până la 25 de GB pe un singur strat, sau 50 GB pe două straturi. Această capacitate mare de stocare, precum şi folosirea unor codec-uri audio şi video avansate, permit redare filmelor HD.

Tehnologia Blue-ray foloseşte pentru inscripţionare laserul albastru-violet, spre deosebire de tehnologia folosită pentru inscripţionarea DVD-urilor sau CD-urilor, care foloseşte un laser roşu. Laserul albastru-violet are lungimea de undă mai scurtă decât cel roşu, acest lucru făcând posibilă concentrarea sa pe anumite puncte, pentru a da mai multă precizie procesului.

Tehnologia Blue-ray este suportată de echipamentele electronice produse de peste 180 dintre cele mai cunoscute firme din lume. De asemenea, foarte multe studiouri americane susţin această tehnologie, şapte dintre cele mai importante studiouri (Disney, Fox, Warner, Paramount, Sony, Lionsgate şi MGM) lansându-şi filmele în format Blue-ray.

Antena3.ro

Niciun comentariu: