marți, iulie 29, 2008

Şocant: copiii cumpără lejer alcool şi ţigări

Vlăduţ (12 ani) a acceptat să colaboreze cu ...
De la buticurile de bloc până la marile supermarketuri, minorilor li se vând, fără remuşcări, ţigări şi alcool

Urmărit de reporterii „Adevărul", Vlăduţ, un băieţel de 12 ani, a cumpărat din mai multe magazine ţigări şi alcool, sub privirile nepăsătoare ale vânzătorilor.

Conform unui studiu realizat anul trecut de Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), 94,4% din populaţia României cunoaşte interdicţia de vânzare a produselor din tutun către minori. Însă legea este încălcată cam în aceleaşi proporţii.

Efectele sunt grave, în contextul în care copiii sunt mult mai expuşi riscurilor, fiind vorba despre organisme aflate în dezvoltare. În cazul ambelor produse, instalarea dependenţei este mult mai rapidă, iar dezintoxicarea, mult mai dificilă.

Specialiştii spun că pentru copii este suficientă jumătate din cantitatea de alcool consumată de un adult pentru a se ajunge la aceleaşi efecte negative. Interdicţia vânzării de tutun şi alcool către minori nu ar fi inutilă, fiind demonstrat că ea poate reduce numărul copiilor care se apucă de fumat şi de băut.

„De ce să nu-i dau?"

Într-un chioşc dintr-o staţie de autobuz din Voluntari, vânzătoarea îi dă lui Vlăduţ pachetul de ţigări fără să clipească. Întrebată de ce i l-a vândut, femeia răspunde cu o întrebare: "De ce să nu-i dau?" "Fiindcă e ilegal", îi explicăm noi. Se miră: "Daaa?", iar după o secundă se repliază în spatele unui gând salvator: "Nu cred că le-a luat pentru el".

Plecăm, iar femeia are curiozitatea de a se uita după noi, observând că Vlăduţ se urcă în aceeaşi maşină cu noi. În mare grabă, strânge totul, închide taraba şi dispare.

Vodcă pentru Vlăduţ!

În benzinării, nu e nimic mai simplu pentru un puşti de 12 ani să cumpere câte pachete de ţigări vrea. Încercăm la supermarketuri. La Carrefour Colentina şi la Penny Market, cozile sunt modeste, dar suficiente să speri că se va găsi măcar un cetăţean cu spirit civic care să le apostrofeze pe casieriţele care încasează banii lui Vlăduţ pentru sticla de vodcă.

Continuarea in adevarul.ro

Niciun comentariu: