luni, iulie 16, 2007

Sondaj: SUA, mai periculoase decât Iranul

Potrivit unui sondaj publicat de „Financial Times", europenii consideră America drept prima sursă de instabilitate mondială

Statele Unite sunt mai periculoase pentru stabilitatea mondială decât ţări precum China, Iranul, Irakul, Coreea de Nord sau Rusia. Surprinzătoarea constatare este în fapt concluzia unui sondaj realizat în Europa occidentală şi publicat, ieri, de "Financial Times".

32% din cele 5.000 de persoane chestionate în cinci ţări europene – Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Spania – apreciază că prima putere a lumii, America, constituie cea mai mare ameninţare mondială a momentului. "Financial Times" subliniază că rezultatele acestui sondaj, efectuat lunar, în perioada iulie 2006 - iunie 2007, reflectă aceeaşi constantă, cu un procent de 28%-38% de europeni care văd în Statele Unite pericolul numărul 1 al globului.

China se situează pe locul doi, cu 19%, Iranul venind abia pe poziţia a treia la capitolul "ameninţări", cu 17%. Urmează Irakul (11%) şi Coreea de Nord (9%). Ca o demonstraţie că memoria colectivă e scurtă, europenii nu mai percep Rusia ca pe o ameninţare, doar 5% din repondenţi mai temându-se de "ursul" răsăritean. Cu totul alta este percepţia celor 1.000 de americani participanţi la anchetă. Un sfert din cetăţenii SUA consideră Coreea de Nord drept cea mai mare ameninţare, urmată de Iran (23%), China (20%) şi… Statele Unite (11%).

Sondajul a fost realizat de Institutul Harris pentru cotidianul financiar amintit.
from adevarul

Niciun comentariu: