sâmbătă, iulie 21, 2007

Ucigasul platit de Camorra si-a facut cuib la Sibiu


Condamnat la inchisoare pe viata, unul dintre „locotenentii” liderilor temutei organizatii mafiote a fost predat ieri politistilor italieni.

A maltratat, violat si ingropat de vie o tanara, martora al unei crime comise de el. A fost descoperit dupa noua ani, in localitatea sibiana Dumbraveni, unde pana si politistii il considerau un om „bun de pus pe rana”.

Mario Pascale, in varsta de 33 de ani - unul dintre „locotenentii” liderilor temutei organizatii mafiote napoletane Camorra - a fost arestat si predat, ieri, pe Aeroportul International „Henri Coanda”, unei echipe de anchetatori italieni care il cauta de mai bine de noua ani.

Pascale a fost condamnat in Peninsula la inchisoare pe viata pentru omor deosebit de grav si apartenenta la un grup mafiot. Principalele probe ale acuzarii sunt declaratiile unui martor protejat, care a asistat la crimele executate de el si ordonate de liderii Camorra.

„Ucigasul din Salerno”

Politistii italieni au ajuns la Pascale dupa o crima pe care acesta a comis-o pe 5 iulie 1998. „Aflase ca Anna Vignola, o tanara de 27 de ani, il vazuse ucigand un membru al unui grup rival. Pentru a-si sterge urmele a hotarat sa o ucida si pe ea.

Impreuna cu alti trei „locotenenti” ai Camorra - unul dintre acestia chiar fratele lui - Pascale a rapit-o pe fata si a dus-o intr-o padure din apropierea orasului Salerno. Au batut-o crunt, au violat-o si au ingropat-o de vie. Am aflat asta dupa ce i-am gasit cadavrul, iar medicul legist a stabilit cauza mortii: asfixie cu pamant”, ne-au declarat surse din politie.

Botezat de presa italiana „Ucigasul din Salerno”, Pascale s-a refugiat in Romania, mai exact in localitatea sibiana Dumbraveni. „Traia cu o romanca de aici. Pana si seful de post il considera un om de toata isprava. Nimeni nu l-ar fi crezut capabil sa ucida”, au adaugat politistii. Intre timp, anchetatorii italieni au gasit un martor care a cerut protectie in schimbul informatiilor despre Pascale. L-au gasit in Romania pe 8 iunie anul acesta. Dupa zece zile de filaj, pe numele sau a fost emis un mandat european de arestare.

Pe 3 iulie, in ziua in care a fost „saltat” de politisti, se pregatea sa scape. „Unul dintre membrii organizatiei l-a sunat, dupa ce in presa din Peninsula „a transpirat” informatia ca se ascunde in Romania”, au adaugat anchetatorii. A fost capturat la Dumbraveni, dupa ce a spart unul dintre filtrele politiei.

In ultimii cinci ani, mai multi membri importanti ai Camorra au fost capturati in Romania. De altfel, potrivit presei italiene, in 2003, organizatia mafiota ar fi avut chiar si un summit la Bucuresti. Unul dintre lideri, Franceso Schiavone, a fost arestat la scurt timp dupa reuniune. Era condamnat in Peninsula pentru crima si distrugeri de cadavre. „Cadavrele erau fie „topite” in acid, fie ingropate in asfaltul proaspat turnat pe strazi”, spuneau atunci politistii italieni.

ASASIN PENTRU 100 DE EURO

Criminal roman, la „pachet” cu mafiotul Pascale

Odata cu mafiotul Mario Pascale, politistii romani l-au predat anchetatorilor italieni pe Ionel Marius Moise, un buzoian de 22 de ani, condamnat si el in Peninsula la inchisoare pe viata. Potrivit anchetatorilor italieni, la inceputul acestui an, la Roma, Moise ar fi omorat-o cu sange rece pe Maria Dobrita.

„Femeia ii datora 120 de euro. Ajutat de un amic, Gelu Mustatea, Moise a sufocat-o cu o perna, apoi a dat foc cadavrului, crezand ca va scapa”, ne-au declarat anchetatorii italieni care au condus investigatiile in acest caz.

Imediat dupa comiterea crimei, tanarul s-a intors in tara. Aici a fost arestat in baza mandatului european emis pe numele sau de magistratii italieni.

Ionel Moise a negat ieri implicarea sa in asasinat. „Nu am facut nimic, nici nu o cunosc pe femeie. In acea perioada eram turist in Roma”, ne-a declarat tanarul, cu o ora inainte de a se imbarca in avionul care avea sa-l duca in Italia.

Camorra

O organizatie cu state vechi

Camorra este o organizatie criminala care activeaza in regiunea italiana Campania, in special in orasul Napoli, inca din secolul al XIX-lea, cand puterea membrilor a atins apogeul. Influenta organizatiei a scazut la sfarsitul anilor 1800, in urma eforturilor autoritatilor, iar o parte a membrilor au plecat in SUA, unde si-au continuat activitatile specifice: trafic, jafuri, santaj.

Camorra are in grija o mare parte din traficul cu cocaina derulat in Europa. Unele dintre operatiunile organizatiei se ascund in spatele unor activitati oneste. In anii ‘90, Camorra a preluat activitatile de ridicare a gunoiului in Campania, cu rezultate care se vad in mormanele de deseuri de pe strazile oraselor, inclusiv Napoli.

Combaterea organizatiei este dificila, tinand cont de influenta pe care aceasta o are in randul oamenilor de afaceri sau al oficialilor corupti. Camorra este alcatuita din mai multe clanuri care lupta pentru suprematie. In consecinta, scenele din filme, cu lideri mafioti impuscati pe strada, sunt o realitate in Napoli. Anul trecut, premierul Romano Prodi a luat in calcul trimiterea armatei pentru asigurarea ordinii publice pe strazile orasului.
from evz

Niciun comentariu: